Trimite unui prieten Printeaza pagina

Tipurile de ten

Tenul deshidratat

Tulburarile de hidratare pot determina modificari ale tenului. Pielea contine aproximativ 70% apa, din care 10-20% in stratul cornos. Aceasta apa provine din ingerarea alimentelor care contin apa si din reactiile care au loc in orgamism, reactii reglate de sistemul nervos si de glandele endocrine.

Dupa continutul in apa se deosebesc urmatoarele tipuri de ten: normal hidratat, hiperhidratat si deshidratat.

In cazul tenului normal hidratat pielea este fina, ferma, fara riduri si cuelasticitate normala. Se intalneste in special la copii si la persoanele cu stare de sanatate perfecta si care acorda obrazului ingrijiri corespunzatoare.

Cand tenul este hiperhidratat, fata apare cu trasaturi umflate, deformate, cu edeme si pungi sub ochi. Se intalneste la persoanele cu afectiuni cardiovasculare sau renale datorita retinerii apei in tesuturi. In aceste cazuri se va recurge la medicul specialist pentru tratarea cauzelor interne.

Tenul hiperhidratat va fi ingrijit dupa indicatiile date la pielea alipica. Se recomanda aplicarea zilnica de comprese caldute cu apa sarata pana la saturatie si masaje usoare care sa favorizeze eliminarea apei.

Tenul deshidratat este intalnit frecvent la persoanele invarsta, atunci cand eliminarea apei este mai mare decat absorbtia ei de catre organism.

Cauza deshidratarii pielii poate fi datorita tulburarilor nervoase, surmenajului fizic, lipsei unor vitamine, in special A si F, influentei factorilor externi (fizici sau chimici) ca: expunerea obrazului neprotejat la ger, vant, zapada, soare sau caldura, abuzului de sapun, de solutii alcoolice degresante.

Deshidratarea mai poate interveni in timpul unor anumite boli insotite de febra, diaree etc., ca o consecinta a unei ingrijiri cosmetice defectuoase sau in timpul curelor de slabire nerationale.

Tenul deshidratat se trateaza ca orice ten uscat, aducandu-i-se prin cremele folosite un aport sporit de apa.

Daca tenul se irita usor, putem aplica o crema care contine ihtiol, desi, in general, se recomanda ca in cursul noptii, obrazul sa ramina neuns, totusi in cazul tenurilor excesiv de uscate crema poate ramane pe obraz si noaptea.

Pentru evitarea formarii ridurilor, in fiecare seara vom aplicaca in jurul ochilor o crema grasa, hranitoare.

Dimineata, vom folosi pentru spalarea obrazului numai apa de ploaie si apa minerala de masa, apa la care s-a adaugat borax (o lingurita la 1 litru de apa) sau dupa cum recomanda unii specialisti apa cu adaos de sorbitol (50 g la 1 litra de apa).

Sapunul nu se va folosi mai mult de o data pe saptamana, dupa care ne vom unge imediat cu o crema grasa. Stergerea obrazului se va face cu prosoape schimbate foarte des, fierte si calcate cu fierul incins.

Dupa spalatul fetei cu apa se aplica o crema pe baza de lanolina si apoi se pudreaza usor. Excesul de pudra usuca tenul. Iarna se recomanda aplicarea in timpul zilei a unei creme grase pentru protectie impotriva gerului.

Aceeasi grija de a-si proteja fata trebuie sa o aiba femeile care lucreaza sau locuiesc in incaperi incalzite cu calorifer in care aerul este foarte uscat, ceea ce contribuie la accentuarea uscaciunii pielii, precum si femeile care isi expun obrazul variatiilor de temperatura de la cald la rece sau invers. In cazul expunerii indelungate la soare vom folosi o crema fotoprotectoare.

La intoarcerea de la lucru se recomanda curatirea obrazului cu crema de demachiat, grasa sau cu lapte demachiant, trecerea pe fata a unui tampon da vata imbibat cu o lotiune tonica, apoi aplicarea unei creme grase hranitoare.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii