Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Tartrul dentar

Tartrul dentar reprezinta un depozit dentar dur, calcificat, aderent la structurile dentare, dar si la constructiile artificiale din gura. Este ultima faza de maturare a placii dentare.

Se constitue ca factor etiologic secundar in boala parodontala, favorizand prezenta pe suprafetele retentive dentare a placilor dentare microbiene.

In cazul in care reusim un control corect al placii, tartrul nu se formeaza. Cand acesta exista, se indeparteaza doar profesional cu ajutorul unui instrumentar profesional fabricat in aceest scop. Pe langa problemele parodontale tartrul dentar poate constitui si o problema cosmetica.

Viteza de formare a tartrului dentar e o caracteristica individuala. Grosimea maxima a tartrului se obtine intre 10 saptamani si 6 luni, dupa care ritmul se reduce datorita uzurii naturale pe durata masticatiei.

Viteza de formare a tartrului e favorizata de factori locali si generali:

  • suprafete dentare retentive
  • repetate traume dentare
  • respiratia orala
  • obiceiuri vicioase
  • carii
  • compozitia salivei bogata in ioni anorganici
  • fumat
  • astm
  • fibroza chistica
  • probleme psihice si psihiatrice

Se constata producerea masiva de tartru si in cazul pacientilor hraniti mult timp prin sonde gastrice.

Exista o serie de medicamente (beta blocante, diuretice, anticolinergice) care datorita faptului ca partial se elimina prin saliva modifica compozitia salivei, favorizand formarea tartrului.

Din punct de vedere al localizarii tartrul a fost impartit in:

  • tartru supragingival
  • tartru subgingival

Tartrul supragingival se gaseste pe suprafata coroanelor dentare, fiind mai putin mineralizat decat tartrul subgingival. Initial are o culoare alb-galbuie, insa dupa maturizare isi schimba culoarea in maroniu-negru.

Tartrul subgingival se gaseste sub gingie si este mai subtire si mai aderent decat tartrul supragingival. Are o culoare gri spre negru, culoare ce se datoreaza sangerarilor generate de prezenta lui.

Tartrul dentar se gaseste la orice varsta, atat la dentitia temporara cat si la cea permanenta. Se constata ca pe masura inaintarii in varsta cantitatea de tartru creste.

Tartrul dentar o data constituit se indeparteaza profesional prin detartraj, acesta avand pe langa beneficii si inconveniente: zgarieri, abraziuni, hipersensibilitate, sangerari.

Detartrajul este o manopera profilactica si terapeutica care se realizeaza atat manual cu instrumente clasice sau moderne, cat si mecanic. Instrumentele mecanice sunt reprezentate de aparatele de detartraj sonice si ultrasonice folosite pentru indepartarea tartrului, in scop profilactic sau ca parte a tratamentului parodontal.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii