Trimite unui prieten Printeaza pagina

Abcesele dentare

Sub denumirea de abces se defineste o colectie purulenta, bine delimitata de tesuturile din jur, formata in urma dezintegrarii tesuturilor, de obicei sub actiunea unor agenti microbieni sau parazitari.

Colectia purulenta in acest caz are punct de plecare dentar, dar se dezvolta in partile moi din jur (submucoasa sau tegumente).

In aceste cazuri se recomanda un tratament individualizat de catre medicul stomatolog, tinand seama de evolutia procesului septic, in faza de debut sau dupa rezolvarea stomatologica a cazului se recomanda plante cu actiune antiseptica:

Flori de Musetel

  • Infuzie, preparata din trei linguri flori la o cana cu apa. Infuzia calduta se tine in cavitatea bucala cate 5 minute si se repeta tratamentul la interval de o ora.

Flori de Coada soricelului

  • Infuzie calduta, din doua linguri flori la o cana de apa, cu care se clateste gura la fiecare ora.

Ameliorari sau chiar vindecari se mai pot obtine in abcesele dentare si cu urmatoarele preparate:

Frunze de Salvie

  • Infuzie, care pe langa efectul antiseptic are si rol astringent si cicatrizant. Se prepara din 2 lingurite frunze la 100 ml apa. Se clateste cavitatea bucala, cate 5 minute la fiecare ori.

Flori de Sulfina

  • Infuzie, preparata din 2 lingurite flori la 100 ml apa, cu care se clateste gura de mai multe ori pe zi.

Rizomi de Cerentel

  • Decoct, preparat din 2 lingurite radacini si rizomi la o cana de apa. Se fac spalaturi locale. Tot local, se pot pun tampoane cu vata sau tifon, imbibate in acest decoct.

Trecand faza acuta a abceselor dentare, fitoterapia recomanda in continuare un tratament cu specii de plante cu actiune emolienta, antiinflamatoare, cicatrizanta, bacteriostatica.

In acest scop se recomanda:

Flori si frunze de Nalba de cultura sau de Nalba mare care au actiune emolienta.

  • Infuzie, preparata din 2 lingurite flori la o cana cu apa. Gargara sau clatirea cavitatii bucale se face de cel putin 5 ori pe zi.

Radacina de Tataneasa constituie un foarte bun remediu fitoterapeutic cu actiune antiinflamatoare si cicatrizanta, dar numai in uzul extern.

  • Decoct, preparat din 4-5 lingurite de radacina (sfaramat marunt) la o cana de apa, cu care se face fie clatirea gurii, fie gargara, de mai multe on pe zi

Sunatoarea calmeaza durerile dentare. In acest scop se prepara o infuzie concentrata, din 2 linguri de planta la 200 ml apa. Se clateste cavitatea bucala de 4-5 ori pe zi.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii