Trimite unui prieten Printeaza pagina

Anorexia - remedii naturiste

In anorexie (lipsa poftei de mancare), pentru stimularea secretiei salivare si gastrice se folosesc plantele numite "tonic-amare" si speciile aromatice.

Pentru cei care suporta mai greu gustul amar al ceaiurilor medicinale se pot folosi tincturile, pulberile, iar la copii, siropurile amare (substantele amare din plante se corecteaza prin adaos de zahar, glucoza etc.).

Dintre speciile din aceasti grupa (al caror numar este foarte mare) le vom selecta pe cele mai importante.

Radacina de Ghintura

Substantele amare din radacina de Ghintura stimuleaza celulele glandulare ale tuturor organelor digestive. Ele grabesc si tranzitul intestinal prin marirea peristaltismului. Pentru a nu duce la iritarea mucoaselor gastro-intestinale, este necesara respectarea dozelor din formule.

Mod de preparare si administrate:

Pentru copiii slabi (hipotrofici), fara pofta de mancare, se recomanda un sirop preparat in felul urmator: peste o lingura de radacina de Ghintura (fragmentata marunt) se pun 150 ml apa data in clocot. Se lasa la macerat timp de 6 ore, apoi se strecoara. Peste lichidul rezultat se pun 200 g zahar si se fierbe totul la foc domol, pana la consistenta siropoasa. Din acest sirop amarui copiii vor lua 3-4 lingurite pe zi, inainte de mese.

Pentru aduti se recomanda urmatoarele formule:

 • Infuzie sau decoct, cu jumatate lingurita planta la o cana; se bea cate un sfert de cana cu 1/2 ora inainte de mesele principale.
 • Tinctura, preparata din 20 g radacini la 100 ml alcool, de 70 grade, prin macerare, timp de 8 zile; se iau cate 10-15 picaturi in putina apa, tot inaintea meselor principale. Chiar si copiii, dar numai cei trecuti de varsta de 7-8 ani, pot beneficia de tinctura de Ghintura, in doze usor inferioare celor de la adulti.
 • Vinul tonic este indicat numai pentru adulti. Se prepara din 3 linguri radacina, care se lasa la macerat in 60 ml alcool, timp de 24 ore. Se adauga 1 l vin vechi si se macereaza timp de 10 zile. Dupa filtrare, se adauga 100 g zahar si 10 ml glicerina de uz intern. Se pastreaza la rece. Se iau cate 2 linguri, cu o jumatate de ora inainte de mese.

Tintaura sau Fierea pamantului

Se utilizeaza ca eupeptic (care usureaza digestia) amar in anorexii de natura diferita, actionand la fel ca si radacina de Ghintura

Modul de preparare si administrare:

 • Siropul se prepara prin infuzarea a doua linguri de planta la 300 ml apa, la care dupa filtrare se adauga 1/2 kg zahar. Se fierbe pana capata o consistenta siropoasa. Pentru adulti, doza zilnica este de trei linguri, iar pentru copii, trei lingurite, luate inaintea meselor principale.
 • Infuzia se prepara dintr-o lingurita planta la o cana cu apa, din care se va bea cate un sfert de cana cu o jumatate de ora inaintea meselor principale.
 • Tinctura se prepara din 20 g planta macerata in 100 ml alcool de 70 grade, timp de 7 zile; se iau cate 30-40 picaturi in putina apa sau vin, numai de catre adulti, inaintea meselor principale.
 • Vinul de Tintaura se prepara din 60 g planta (uscata si maruntita), prin macerare, timp de 8 zile, intr-un litru vin negru, vechi. Este indicat numai pentru adulti.

Lichenul de piatra

Din el se extrag preparate fitoterapeutice indicate nu numai in anorexii, dar si in stimularea secretiilor biliare si pancreatice.

 • Decoct, preparat din doua lingurite planta la o cana cu apa; pentru neutralizarea aciditatii se adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu. Se bea cate un sfert de cana, inaintea meselor principale.
 • Tinctura, preparata din 20 g lichen macerat timp de 8 zile, in 100 ml alcool de 70 grade; se iau 15-20 picaturi in putina apa, inaintea meselor principale.
 • Macerat la rece, preparat din 3 lingurite lichen la o cana cu apa. Macerarea se face pe timp de 24 ore, pentru a se extrage o buna parte din substantele amare. Se bea o cana pe zi, cate 1/3 cana inaintea meselor principale. Dupa extractia la rece, lichenul poate fi utilizat si la alte preparate fitoterapeutice cu aplicatie in bronsite si in cataruri ale cailor respiratorii, ca emolient si expectorant.

Frunzele de Anghinare

Se recomanda tot pentru stimularea apetitului, in special celor care sufera si de insuficienta biliara, de colecistite subacute sau cronice si de hipercolesterolemie.

 • Infuzia se prepara dintr-o lingurita planta la o cana cu apa. Se bea cate o jumatate de cana inaintea meselor principale.

Tot in lista plantelor medicinale recomandate ca stimulante gastrice, datorita substantelor amare pe care le contin, sunt incluse urmatoarele: Ungurasul, Papadia, Coada soricelului, florile de Albastrele. Din toate acestea se pot prepara infuzii, din 1-3 lingurite planta la o cana cu apa. Se bea cate 1/2 cana infuzie, inaintea meselor principale.

Atat pentru proprietatile aperitiv-amare cat si ca sedative se recomanda "conurile" de Hameisub forma de infuzie, dintr-o lingura de planta la o cana de apa. Se bea cate o cana inaintea meselor principale.

O alta serie de plante care stimuleaza secretiile gastro-intestinale le cuprinde pe cele ale caror fructe contin uleiuri esentiale: Anasonul, Fenicululsi Coriandrul

Toate acestea se folosesc sub forma de infuzie, preparata din 1/2-1 lingurita la o cana cu apa. Infuzia se bea calduta, cate o cana inainte de masa.

O specie medicinala valoroasa care contine in rizomi uleiuri esentiale si substante amare este Obligeana, planta care intra in compozitia multor produse fitofarmaceutice.

Ca eupeptic (care usureaza digestia) amar, stimulant al secretiilor gastrice si intestinale, se prepara sub diverse forme:

 • Decoct sau macerat la rece (8 ore) folosind o lingurita planta la o cana cu apa, cantitate care se bea in cursul unei zile, inainte de mese.
 • Tinctura, preparata din 20 g rizomi la 100 ml alcool de 70 grade, prin macerarea timp de 8 zile; se iau cate 20 picaturi in putina apa, inaintea meselor principale.
 • Vin tonic, preparat din 100 g rizomi macerati timp de 8 zile in vin vechi, alb sau negru. Se strecoara totul si se indulceste cu 100 g zahar. Se pastreaza la rece. Se bea cate un paharel inaintea meselor principale. Fiind preparat alcoolic, este interzis copiilor mici.

O tinctura compusa care stimuleaza secretiile gastrice sau intestinale are urmatoarea formula:

Tinctura de Ghintura 10 g
Tinctura de Tintaura 10 g
Tinctura de Obligeana 20 g
Tinctura de coji de portocale 20 g
Ulei de Anason sau Fenicul 1 ml

Se iau cate 10-15 picaturi, diluate in putina apa, inainte de masa.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii