Trimite unui prieten Printeaza pagina

Ingrijirea parului

Unele neplaceri privind parul

Parul sters, moale, uscat

Unele persoane au parul spalacit, moale, care se rupe, stare care poate avea drept cauza o ingrijire necorespunzatoare. Uneori, insa, se poate datora unei afectiuni a pielii capului sau unor tulburari in starea generala a individului: oboseala prea mare, febra, o perioada de alimentatie necorespunzatoare, folosirea de produse contraindicate sau permanente repetate prea des etc. In aceste cazuri nu este vorba de lipsa de sebum, ci mai degraba de modificari in structura firului de par.
Medicul este singura persoana indicata sa fixeze tratamentul adecvat, constand din produse continand: acizi si alcooli grasi, ceruri naturale, lanolina, lecitina, vitamine, derivati de proteine etc.

Transpiratie excesiva la cap

Transpiratia excesiva nu trebuie confundata. cu secretia sebacee a glandelor. Ea se poate datora caldurii excesive, dar uneori si unei dereglari a sistemului nervos. Profilactic, in asemenea cazuri, se recomanda purtatul parului scurt, spalatul des si asigurarea unei bune aerisiri a parului. Curativ, daca este cazul, se va consulta medicul.

Firul de par cu varfurile despicate

In acest caz se recomanda taierea extremitatilor firelor de par in fiecare luna pentru a indeparta partile afectate. Cauzele acestui neajuns pot fi: un sampon prea degresant, periatul prea brutal cu peria, un permanent nereusit etc.

Incaruntirea parului

Odata cu inaintarea in varsta se produc modificari de culoare in sensul, ca parul datorita unui proces fiziologic normal incarunteste. Varsta la care se produce incaruntirea difera de la om la om.

De cele mai multe ori, exista o legatura intre incaruntire si imbatranirea pielii, parul urmand evolutia biologica a tegumentelor. Cateva ipoteze asupra cauzelor de incaruntire:

- functionarea insuficienta a glandei tiroide, parere bazata pe faptul ca in boala Basedow parul cade pe alocuri si incaruntesc fire izolate sau chiar suvite intregi. Au existat cazuri cand dupa tratarea bolii hipertiroidiene, bolnavii au reusit sa-si recapete culoarea normala a parului, iar parul sa creasca din nou
- anumite stari sufletesti pot determina schimbarea culorii. O emotie puternica poate face sa albeasca parul cu incetul, sau chiar brusc de la o zi la alta
- incaruntirea treptata determinata de stresuri
- lipsa vitaminelor B, in special aacidului pantotenic
- starea de boala face ca unele persoane sa fie mai putin preocupate de ingrijirea parului, grabind astfel aparitia parului alb
- expunerea indelungata a parului la actiunea razelor solare puternice poate determina accelerarea incaruntirii
- regimul alimentar poate influenta incaruntirea timpurie

O viata echilibrata, exercitiile de cultura fizica, o alimentatie corecta, completa si vitaminizata mentine organismul intr-o stare generala buna ceea ce poate incetini procesul de incaruntire. Se recomanda ca medicatie pe cale orala, printre altele vitaminele complexului B, acidul pantotenic asociat cu acidul paraaminobenzoic, iar local, frictiuni cu acid pantotenic 5 % dizolvat in ulei.
Pentru parul saten care incepe sa incarunteasca se recomanda folosirea unui decoct de frunze de nuc - 200 g, frunze de castan - 200 g si 2 litri de apa. Acestea se fierb pana scade amestecul la jumatate.

Matreata

In mod normal, stratul superficial al epidermei se cojeste. Uneori aceasta cojire devine anormala, se formeaza adevarate scuame uscate, fine, de culoare cenusie sau maronie. Acesta este pitiriazisul simplu. Boala este insotita uneori de mancarime, alteori de roseata.
Cauzele aparitiei acestei afectiuni pot fi: alimentatia, metabolismul grasimilor, tulburari de digestie, anumite stari nervoase, functionarea defectuoasa a glandelor sebacee. Neingrijirea matretei prin netratarea seboreei, evolueaza spre alopecie si calvitie (caderea parului).

Matreata ia nastere pe pielea uscata si grasa a capului si se manifesta sub doua forme:

  • forma grasa, datorita unei secretii excesive a glandelor sebacee
  • forma uscata, descuamarea fiind consecinta unei uscari excesive a pielii capului. Scuamele respective se desprind cu usurinta si cad nealterand firul de par.

Preventiv sunt necesare masuri de igiena riguroasa a pielii capului, prin spalat, periat, masaj. Periatul trebuie efectuat cu regularitate si cu blandete. Pitiriazisul, forma uscata, se intalneste mai mult la persoanele cu parul des sau cret.
Matreata poate bloca secretia glandelor sebacee, sufoca parul, putand determina caderi masive de par. Folosirea complexului de vitamine B, are un rol important in tratamentul matretii. Matreata, fiind socotita adesea ca semn de uscaciune a parului, se combate gresit cu briantine si alte preparate grase, care nu fac decat sa agraveze situatia, dand si un aspect murdar parului.

Caderea parului

Parul de pe cap poate sa cada si fara sa apara alopecia.

Cauzele caderii parului sunt numeroase si complexe:

- boli infectioase (gripa, tifos, scarlatina, tuberculoza, sifilis etc.)
- boli ale pielii (seboree, psoriazis)
- tulburari ale sistemului nervos central
- tulburari ale functiilor glandelor cu secretie interna
- tulburari de nutritie, digestie si metabolism
- predispozitii innascute (alopecia prematura, asa-numita chelie ereditara)
- microorganisme (ciuperci, spori, coci) sau paraziti
- imbatranire timpurie (alopecia presenila.)
- ca un fenomen insotitor al batranetii (alopecia senila)
- intoxicatii datorita ingerarii timp indelungat a unor medicamente foarte active (hipnotice), abuzul de alcool si tutun, actiunii unor chimicale, solutii sau vapori
- datorita actiunii vatamatoare a unor raze, de exemplu tratamentul cu raze X
- lipsa de aer si de soare, in urma purtarii continue pe cap a basmalelor, sepcilor, bastilor etc

Caderea parului poate fi accelerata si in cazul necuratirii pielii capului si a matretii.
Dintre cauzele trecatoare, amintim: traumatismele repetate prin folosirea bigudiurilor sau stransorii prea puternice cu ace de par ca in cazul cocului; obceiul de a-si smulge firele de par din cauza emotiei.

In cazul unor pierderi de par de durata, indicand uneori un dezechilibru organic, este necesara consultarea medicului pentru stabilirea tratamentului corespunzator. In situatia unei caderi lente nealarmante, combaterea caderii parului se poate realiza prin bai de plante, ulei sau maduva de vita si masaje cu lotiuni vitaminizate.

inapoi  

Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii