Trimite unui prieten Printeaza pagina

Ingrijirea parului

Generalitati

Firul de par are o grosime care difera dupa culoarea si regiunca corpului, fiind cuprinsa intre 0,07-0,17 mm. Parul creste pana atinge o anumita lungime, dupa care cade si din folicul iese un nou fir de par.

Persoanelor tinere, sanatoase, le cad zilnic 20-30 fire de par, celor mai in varsta pana la 100 de fire, dar in locul lor cresc altele. Viata unui fir de par variaza in general intre 2-4 ani. In 24 de ore firul creste cu 0,2-0,3 mm in regiunea capului, si cu 0,4 mm in regiunea barbii. Vara parul creste mai repede decat iarna si noaptea mai repede decat ziua. Primavara si toamna, parul cade in cantitati mai mari. In copilarie si la batranete cade mai mult decat in epoca maturitatii.

Numarul firelor de par este in functie de culoare:

  • la persoanele blonde aproximativ 150 000 fire (180/cm2)
  • la persoanele brunete aproximativ 110 000 fire (150/cm2)
  • la persoanele roscate aproximativ 90 000 fire

Natura parului

Dupa natura si calitatile sale, distingem: parnormal, uscat si gras.

Parul normal este mladios, stralucitor, acoperit de un strat protector de grasime.

Parul uscat este fragil si se rupe usor, nefiind protejat de o secretie sebacee suficienta.

Parul gras este lucios datorita excesului de secretie sebacee, firele sunt lipicioase, pielea capului este unsa de sebum.

Matreata se produce datorita cojirii pielii. Aceasta impreuna cu sebumul formeaza un strat umed care adera de pielea capului si inabuse porii parului.

Pentru a determina natura parului se face acelasi test ca pentru pielea obrazului. Cu ajutorul unei hartii absorbante, dupa 2 zile de la spalat, frecati timp de un minut pielea capului apasand cu degetul. Daca hartia se pateaza, parul este gras, daca se vede numai urma degetului cu care ati apasat, este vorba de un par normal. Lipsa oricarei pete de grasime indica un par uscat.

Culoarea parului

Culoarea parului se datoreste unor factori ereditari si nu este in legatura directa cu pielea care inconjoara parul.

In epiteliul foliculului respectiv exista pigmentul care coloreaza parul, format din granule de melanina, de culoare brun inchisa, sau mai ales neagra, si un pigment rosu difuz. Culoarea parului depinde de cantitatea pigmentului care predomina in amestecul acestor doi pigmenti. Ea poate fi modificata de factorii naturali, de modul de ingrijire si tratament, precum si de alte cauze accidentale sau profesionale.

Important unei alimentatii corespunzatoare

Parul indica adeseori daca starea generala este buna sau nu. Conditia unei stari normale a parului este de a avea calciu, iod, fier, sulf, vitamina B, in special vitamina B6. In aceste conditii se pune problema unei alimentatii corespunzatoare care sa cuprinda aceste alimente si care se bazeaza in special pe legumele si fructele verzi, produsele lactate si derivatele lor, peste.

Devitalizarea parului poate fi datorata si unei proaste functionari a glandelor sebacee. Soarele in exces usuca parul. Este necesar deci sa fie protejat cu materiale de protectie corespunzatoare care sa-i permita totusi sa respire. Expunerea prea indelungata a parului la razele ultraviolete puternice poate grabi incaruntirea. Parul neacoperit capata cu timpul o nuanta mai rocata.

Parul si apa

Apa pentru spalatul parului trebuie sa contina cat mai putine saruri (sa nu fie dura), deoarece irita pielea, iar firele de par devin friabile. Gradul de duritate a apei poate fi redus prin adaos de bicarbonat de sodiu (o lingurita la un litru de apa). In apa de clatit putem adauga zeama unei jumatati de lamaie, o lingura de otet sau de sare.

Udatul frecvent al parului cu apa rece nu este bun, deoarece bulbul pilos se umfla, parul devine moale, friabil si cade usor. Spalatul zilnic se recomanda doar atunci cand transpiratia abundenta din cauza conditiilor de munca impune aceasta. Apa prea calda va fi evitata.

Cea mai bine suportata este apa de ploaie.

La mare, dupa baie in mare, se va clati parul cu apa dulce, in caz contrar se inaspreste, pierde din suplete si se decoloreaza. Inainte de spalarea parului se recomanda frictionarea cu ulei de floarea soarelui sau cu ulei de ricin. Spalatul prea des al parului nu se recomanda; trebuie sa fie in functie de climat, de poluarea atmosferei, de sanatatea pielii capului si de diversi alti factori. Abuzul nu face decat sa excite secretia glandelor sebacee. Acelasi efect il au si produsele puternic degresante.

  inainte

Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii