Trimite unui prieten Printeaza pagina

Antrectomia

Indicatii

Antrectomia este recomandata in tratarea mai multor afectiuni care afecteaza sistemul digestiv:

Ulcer peptic. Antrectomia poate fi necesara pentru a trata complicatiile ulcerelor care nu au raspuns la tratatamentul medicamentos. Aceste complicatii includ sangerari necontrolate sau recurente si obstructii care impiedica trecerea alimentelor in intestiul subtire. Deoarece antrul produce gastrina, hormon ce stimuleaza productia de acid gastric, indepartarea acestuia scade nivelul secretiilor de acid in stomac.

Cancere ale tractului digestiv si ale organelor din apropiere. Antrectomia poate fi efectuata nu numai pentru a elimina un ulcer gastric malign, dar si pentru a elibera presiunea asupra capatului inferior al stomacului cauzata de cancere ale pancreasului, vezicii biliare, sau ale ficatului.

Malformatii arteriovenoase gastrice. Malformatiile arteriovenoase sunt colectii de vase de sange mici care se pot dezvolta in diferite zone ale sistemului digestiv. Ele pot provoca sangerari in tractul gastro-intestinal, ducand la hematemeza (varsaturi cu sange) sau melena (scaune negre ce contin sange). Malformatiile arteriovenoase intalnite la nivelul antrului piloric poarta numele de ectazie vasculara gastrica antrala. Vasele de sange dilatate ce apar in acest sindrom formeaza niste dungi rosiatice pe peretele antrului care arata ca dungile de pe un pepene verde.

Obstructia de evacuare gastrica. Obstructia gastrica nu este o boala de sine statatoare ci o conditie in care stomacul nu se poate goli deoarece pilorul este blocat. In aproximativ 37% din cazuri, cauzele obstructiei sunt benigne (ulcer peptic, calculi biliari sau cicatrici cauzate de ingestia de acid clorhidric sau alta substanta caustica). Alte 63% din cazuri sunt produse de cancerul pancreatic, cancerul gastric, sau alte boli maligne care se extind la nivelul tractului digestiv.

Rani provocate de impuscaturi sau injunghieri care au lezat sever duodenul si pancreasul. Antrectomia poate fi efectuata ca masura de urgenta atunci cand vasele de sange care alimenteaza duodenul au fost lezate.



Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii