Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Dezlipirea (decolarea) de retina

Dezlipirea de retina reprezinta separatia retinei de straturile care o sustin.

Deoarece poate cauza afectarea severa a vederii daca nu este tratata, dezlipirea de retina este considerata o urgenta medicala care necesita atentie medicala si interventie chirurgicala imediate.

Este o afectiune care apare frecvent la persoanele de varsta mijlocie si la cele in varsta.

Dezlipirea de retina are 3 forme:

  • Formarea unei rupturi in stratul senzorial al retinei si penetrarea fluidului sub acest strat, cauzand separarea straturilor retinei. Persoanele miope, cele care au suferit o interventie chirurgicala sau au avut traume oculare severa, prezinta un risc crescut pentru acest tip de dezlipire.
  • Tractionarea retinei de catre corpul vitros, dezlipind-o. Pacientii cu diabet sunt mai predispusi la acest tip de dezlipire.
  • Acumularea de lichid sub straturile retinei ce cauzeaza desprinderea acesteia de peretele posterior al ochiului. Acest tip apare in combinatie cu afectiuni oculare care determina inflamarea si sangerarea ochiului.

Semne si simptome

  • strafulgerari luminoase (in special la periferia campului vizual
  • vedere ondulatorie (neclara)
  • senzatie de cortina ce blocheaza vederea
  • corpi flotanti in vitros care provoaca aparitia unor pete in campul vizual
  • scaderea brusca a vederii

Diagnostic

Diagnosticul de dezlipire de retina se pune in urma unui examen minutios al retinei, prin oftalmoscopie.

Prima preocupare a chirurgului este sa determine daca macula, responsabila de vederea centrala, este dezlipita. In functie de aceasta se determina tipul de interventie chirurgicala si sansele pacientului de a-si recapata vederea.

Ultrasonografia este, de asemenea, foarte importanta pentru examinarea in detaliu a retinei.

Tratament

Tratamentul depinde de tipul, severitatea si locul de dezlipire a retinei.

Retinopexia pneumatica este o procedura de reatasare a retinei. Dupa efectuarea anesteziei locale, chirurgul injecteaza o mica bula de gaz in cavitatea vitreana. Bula apasa pe retina, lipind-o de peretele posterior al ochiului. Ea se reabsoarbe in cursul a 2 saptamani.

Dupa aceasta perioada este necesara o alta interventie ce are ca scop prinderea retinei. Aceasta se face prin crioterapie, metoda ce foloseste oxidul de azot ce ingheta retina sigiland-o, sau poate fi efectuata cu laserul. In ambele cazuri este necesara anestezia locala.

Unele tipuri de dezlipire, din cauza locatiilor si a marimii, sunt tratate prin tehnica cerclaj scleral. Un burete sau o banda de silicon este atasat in jurul globului ocular pentru a mentine retina in pozitie. Dupa ce continutul vitros este indepartat (prin virectomie), si apoi inlocuit cu o solutie salina, chirurgul plaseaza la loc partile dezlipite ale retinei cu ajutorul laserului sau crioterapie. Banda de silicon nu este vizibila si poate fi pastrata permanent in jurul ochiului.

Aceasta tehnica de reatasare a retinei poate produce alungirea ochiului, determinand miopia.

In cazurile rare, cand celelalte tehnici chirurgicale esueaza, se pot folosi uleiurile de silicon pentru a reatasa retina. Continutul corpului vitros este inlaturat si inlocuit cu ulei de silicon, care impinge retina inapoi. Dupa ce retina s-a reatasat uleiul poate fi scos si inlocuit.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii