Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Anevrismul aortic

Generalitati

Anevrismul reprezinta o bombare sau dilatare anormala a unei portiuni dintr-un vas de sange. Aorta, care poate dezvolta astfel de bombari, este cel mai mare vas sanguin ce transporta sange bogat in oxigen de la inima la tesuturi.

Deoarece aorta transporta sange oxigenta, ea este o artera. Arterele au peretele vascular compus din trei straturi:

  • tunica interna - strat subtire alcatuit din endoteliu
  • tunica medie - formata din tesut conjunctiv in care se gasesc multe fibre elastice si din fibre musculare netede; acest strat confera elasticitate arterei
  • tunica externa - compusa din tesut conjunctiv in care predomina fibrele de colagen si elastice; acest strat da rezistenta arterei

Anevrismul aortic apare atunci cand o portiune a peretelui aortic slabeste si isi pierde din elasticitate. Exista 3 tipuri principale de anevrism aortic.

Daca sunt afectate toate cele trei straturi ale peretelui vascular, regiunea slabita a aortei va capata un aspect bombat - anevrism fusifirm.

In cazul in care se dezvolta o slabiciune intre stratul intern si celelalte doua straturi ale peretelui aortic, va rezulta o umflatura pe masura ce sangele patrunde din lumenul vascular intre straturile interesate - anevrism disecant (deoarece unul dintre straturi este "disecat" sau seprat de un altul).

Daca afectarea apare numai la nivelul stratului mediu (muscular) se va forma un anevrism in forma de sac - anevrism sacciform.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii