Trimite unui prieten Printeaza pagina

Antrectomia

Diagnostic

Diagnosticul ulcerului peptic si altor tulburari gastrice incepe cu anamneza pacientului, inclusiv cu istoricul familial. In cazul in care pacientul este mai in varsta sau a pierdut mult din greutate, se va lua in considerare posibilitatea unui cancer gastric. Durerea asociata ulcerului duodenal apare adesea in timpul noptii, si dispare in timpul meselor, dar reapare la 2-3 ore dupa masa. Durerea din ulcerele gastrice, pe de alta parte, se agraveaza in timpul meselor si poate fi insotita de greata si varsaturi. Varsaturile care apar in mod repetat la scurt timp dupa masa sugereaza o obstructie gastrica.

Cele mai frecvente teste de diagnostic recomandate pentru tulburarile gastrice sunt:

Endoscopia. Endoscopul este un tub flexibil subtire cu o sursa de lumina si camera video la un capat, care este introdus (prin gura) in tractul digestiv superior. Camera video atasata la endoscop proiecteaza imagini pe un ecran de computer ce permit medicului sa vizualizeze interiorul tractului digestiv. Endoscopul poate fi folosit pentru a colecta celule tisulare pentru analiza citologica sau probe mici de tesut pentru biopsie. O biopsie de tesut poate fi folosita pentru a detecta prezenta Helicobacter pylori (o bacterie spiralata care a fost descoperita in 1982 ca fiind cauza principala a majoritatii ulcerelor), precum si pentru a testa prezenta cancerului. Endoscopia este unul dintre cele mai eficiente teste de diagnosticare a malformatiilor arteriovenoase.

Radiografia cu bariu. Pacientul inghite o forma lichida de bariu. Bariu captuseste mucoasele esofagului, stomacului si intestinului subtire, astfel permitand vizualizarea mai clara a acestora pe radiografie. De asemenea, se poate vizualiza miscarea bariului de-a lungul sistemului digestiv, cu scopul de a identifica localizarea diferitor blocaje.

Testul respirator cu uree. Acest test poate fi folosit pentru a monitoriza efectele tratamentului ulcerului, precum si pentru a diagnostica prezenta Helicobacter pylori.



Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii