Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Siclemia

Tratament

Transplantul de maduva osoasa reprezinta singura sansa de vindecare pentru bolnavii de siclemie. Insa, gasirea unui donator este dificila, iar procedura este asociata cu riscuri semnificative, inclusiv decesul.

Scopul tratamentului este de a evita aparitia crizelor, de a reduce simptomelor si de a preveni complicatiile. Pacientii cu siclemie trebuie sa efectueze vizite regulate la medic pentru a verifica nivelul de hematii si starea de sanatate.

Tratamentul poate consta in administrarea de medicamente pentru a reduce durerile si a preveni complicatiile, transfuzii de sange, administrare de oxigen, precum si transplant de maduva osoasa.

Tratamentul medicamentos

Antibiotice. In general, administrarea de antibiotice (penicilina) la copiii cu siclemie incepe in jurul varstei de 2 luni, si continua pana la varsta de 5 ani. Penicilina ajuta la prevenirea infectiilor, precum pneumonia, care pot fi fatale unui nou-nascut sau copil cu siclemie. De asemenea, antibioticele pot fi folosite pentru a combate infectiile deja instalate.

Antialgice. Pentru a calma durerea din cursul unei crize, medicul poate recomanda administrarea de antialgice disponibile cu sau fara prescriptie medicala. Medicamente antialgice slabe sunt paracetamolul sau ibuprofenul. Cele cu potenta moderata includ codeina sau dihidrocodeina. In unele cazuri (cand durere este severa) trebuie administrate antialgice puternice, precum morfina care se administreaza in spital.

Hidroxiuree (Hydrea). Este un medicament disponibil cu prescritie medicala, folosit de regula in tratamentul cancerului. Administrat zilnic, scade frecventa crizelor dureroase si poate reduce nevoia de transfuzii sanguine. Poate avea efecte secundare semnificative (ex. tumori, leucemie).

Transfuziile sanguine

Prin transfuziile de sange creste nivelul de hematii din circulatia sanguina, ajutand la reducerea anemiei. De asemenea, transfuziile pot reduce frecventa episoadelor dureroase, riscul de atac cerebral si alte complicatii.

Deoarece hematiile contin fier si nu exista o cale naturala prin care organismul sa il poata elimina, pacientii care primesc transfuzii sanguine repetate pot acumula fier in exces in corp. Nivelul de fier trebuie readus la normal, intrucat excesul poate afecta inima, ficatul, si alte organe. In general se administreaza medicamente chelatoare.

Administrarea de oxigen

Administrarea de suplimente de oxigen ajuta la o oxigenare mai buna a sangelui si imbunatateste respiratia. Poate fi o metoda de tratament utila in cursul crizelor.

Transplantul de maduva osoasa

Prin aceasta interventie se inlocuieste maduva osoasa afectata de siclemie cu maduva normala obtinuta de la un donator sanatos. Poate vindeca boala, insa riscurile procedurii sunt considerabile, iar gasirea unui donator este dificila. In prezent, transplantul este recomandat doar pacientilor care prezinta simptome si complicatii grave.

Pentru efectuarea transplantului este necesara o perioada prelungita de internare in spital. Dupa efectuarea procedurii, se vor administra medicamente care previn rejectia maduvei donate.

Tratamentul complicatiilor

Majoritatea complicatiilor se trateaza pe masura ce apar. Tratamentele pot include administrare de antibiotice si de analgezice, suplimente vitaminice (ex. acid folic, vitamina D), hidratare crescuta, transfuzii sanguine, si interventii chirurgicale (ex. pentru indepartarea splinei lezate sau corectarea vederii).


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii