Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Siclemia

Complicatii

Siclemia poate determina variate complicatii, precum:

Atac cerebral. Poate sa apara atunci cand celulele cu forma de secera ingreuneaza aportul sanguin catre creier. Este una dintre cele mai grave complicatii ale siclemiei, si poate fi fatal. Semnele atacului cerebral includ convulsii, slabiciunea sau amorteala membrelor, dificultati spontane in vorbire, si pierderea cunostintei.

Hipertensiune pulmonara. Aproximativ o treime dintre pacientii cu siclemie vor dezvolta o tensiune arteriala crescuta la nivelul plamanilor. Simptomele comune ale acestei stari sunt scurtarea respiratiei si respiratia dificila. Hipertensiunea pulmonare poate conduce la insuficienta cardiaca.

Leziuni organice. Hematiile deformate pot bloca fluxul sanguin, lipsind un organ de aportul corespunzator de sange si oxigen. In plus, in siclemie sangele este mai sarac in oxigen. Astfel, pot fi lezati nervi si diverse organe, precum rinichi, inima, splina.

Orbire. Reducerea circulatiei sanguine de la nivelul vaselor mici ale globilor oculari (din cauza obturarii acestora de catre eritrocitele deformate), determina afectarea retinei. Cu timpul, aceasta poate provoca pierderea completa a vederii.

Ulcere cutanate. Siclemia poate cauza aparitia ulcerelor la nivelul tegumentului membrelor inferioare.

Calculi biliari. Prin descompunerea hematiilor se elibereaza o substanta numita bilirubina. Bilirubina este responsabila pentru ingalbenirea pielii (aparitia icterului), iar un nivel crescut poate favoriza formarea de calculi biliari.

Priapism. Barbatii cu siclemie pot prezenta erectii dureroase, stare numita priapism. Celulele rosii pot obtura vasele mici de sange de la nivelul penisului, lezand organul si provocand ulterior impotenta.

Infectia cu parvovirus. Este o infectie frecventa in copilarie. Virusul cauzeaza in mod normal o bola usoara, asociata cu febra, roseata in obraji si eruptii cutanate. In cazul pacientilor cu siclemie, infectia poate afecta maduva osoasa, care nu mai produce temporar celule sanguine. Aceasta determina o anemie severa care necesita tratament prin transfuzii de sange, pana la vindecarea infectiei.

Complicatii ale transfuziilor sanguine. Transfuziile sanguine repetate pot duce la un exces de fier in organism, care va fi depozitat in tesuturi si organe. Acumularea fierului determina ulterior leziuni organice, afectand inima, ficatul, si alte organe.

Complicatii in cursul sarcinii. Siclemia mareste riscul de crestere a tensiune arteria in sarcina si de nastere prematura.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii