Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Arsurile solare

Reprezinta cea mai frecventa manifestare cutanata acuta produsa de expunerea la radiatii solare.

Arsurile solare apar de obicei la inceputul sezonului cald, dupa expunerea prelungita la soare a persoanelor neadaptate (copiii si varstnicii sunt cei mai predispusi).

Semne si simptome

Arsurile solare se manifesta prin eritem viu (zone rosietice dureroase), edem si, eventual, aparitia de vezicule sau bule (basici cu lichid).

Leziunile apar brusc la 4-6 ore dupa expunere, sunt localizate strict pe zonele expuse direct la razele solare si sunt pruriginoase (provoaca mancarime) sau chiar dureroase.

In cazurile severe pot aparea si manifestari generale (frisoane, febra, cefalee, varsaturi, tahicardie, hipotensiune arteriala).

Evolutie

Evolutia cazurilor obisnuite este, de regula, spontan favorabila si fara sechele; arsurile severe se pot solda cu decolorare.

Este de subliniat faptul ca arsurile solare survenite in copilarie sunt considerate ca un potential factor de risc pentru aparitia, in viata adulta, a unui melanom extensiv in suprafata.

Tratament

In cazurile obisnuite, tratamentul consta in comprese umede, mixturi simple, sprayuri sau creme continand corticoizi.

In cazurile mai severe se indica administrarea sistemica de antiinflamatoare nesteroidiene sau glucocorticoizi.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii