Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Siclemia

Generalitati

Siclemia este o forma de anemie ereditara cauzata de sinteza unui tip anormal de hemoglobina.

Hemoglobina este continuta in eritrocite (hematii, celule rosii sanguine) si confera acestora functia principala de transportor de oxigen. Ea este produsa in maduva osoasa rosie.

Eritrocitele normale au o forma de disc biconcav si o suprafata neteda. Ele contin in principal hemoglobina A si au o durata de viata de 120 zile.

La persoanele cu siclemie o parte din hematii contin un tip anormal de hemoglobina - hemoglobina S. Durata de viata a acestor celule se scurteaza la aproximativ 16 zile. De asemenea, ele capata o forma de secera, fapt ce le ingreuneaza inaintarea prin vasele sanguine.

Cand hematiile cu forma anormala blocheaza vasele mici de sange, fluxul sanguin catre zona interesata se reduce. Tesuturile care nu primesc un aport corespunzator de sange vor fi ulterior afectate. Acesta este cauza principala a complicatiilor asociate cu siclemia.

In prezent nu exista un tratament universal pentru siclemie.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii