Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Alergia la medicamente

O reactie adeversa a unui medicament reprezinta un efect nedorit cauzat de administrarea acelui medicament (dureri de stomac, somnolenta, etc.).

Majoritatea reactiilor adverse ale medicamentelor (peste 90%) nu implica sistemul imun. Cand sistemul imun este implicat vorbim despre hipersensibilitate la medicament. Alergia reprezinta un tip de reactie de hipersensibilitate a organismului.

O reactie de hipersensibilitate la medicamente apare atunci cand organismul descompune medicamentul, iar sistemul imun ataca medicamentul ca si cum acesta ar fi daunator organismului, determinand astfel simptomele specifice.
Medicamentele pot cauza reactii alergice asemanatoare cu cele determinate de intepaturile de insecte sau alte substante alergenice (ex. polen).

Alergiile la medicamente nu reprezinta o reactie adversa a medicamentelor.

Semne si simptome

Cele mai comune simptome cauzate de alergiile la medicamente sunt:

  • iritatii si umflaturi ale pielii
  • probleme respiratorii
  • dermatita atopica
  • urticarie
  • probleme digestive
  • soc anafilactic

Simptomele unei alergii la medicamente pot aparea rapid (in cateva minute) sau in cateva zile de la administrarea medicamentului. Jumatate din reactiile alergice la medicamente apar la o saptamana dupa administrarea medicamentelor si dispar la 3-5 zile de la incetarea administrarii.

Tratament

Daca simptomele sunt slabe, stoparea medicatiei este suficienta.

Pentru a imbunatati simptomele unei alergii mai grave se recomanda administrarea de antihistaminice, corticosteroizi sau alte medicamente.

Antishistaminicele actioneaza contracarand efectele histaminei, substanta chimica ce este eliberata de catre organism ca raspuns la alergie.

Corticosteroizii reduc inflamatia.

Unei persoane alergice la un anumit medicament i se poate inlocui din prescriptie medicamentul cu unul cu efecte similare.

Cand nu exista medicamente alternative medicul poate incerca sa desensibilizeze pacientul la medicamentul respectiv. Aceasta se realizeaza prin administrarea treptata de doze mici pana se ajunge la doza necesara.

Medicamente care cauzeaza cel mai frecvent reactii alergice:

Antibiotice:

  • peniciline: penicilina, ampicilina, amoxil
  • cefalosporine: keflex, cefzil, suprax
  • sulfamide: bactrim etc.

Anticonvulsivante: dilantin, tegretol, depakene, lamictal

Insulina

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii