Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Siclemia

Semne si simptome

Manifestarile siclemiei apar in general dupa primele 4 luni de viata si pot prezenta mari variatii de la o persoana la alta. In general persoanele afectate prezinta episoade de intensificare a simptomelor, iar in intervalul dintre acestea manifestarile sunt minore sau chiar absente.

Printre semnele si simptomele siclemiei se numara:

Episoade de anemie. Pacientii cu siclemie prezinta in general o anemie moderata, care nu cauzeaza de regula probleme. Insa, ocazional pot sa apara episoade severe de anemie ce se instaleaza spontan sau treptat, si pot necesita tratament de urgenta. Simptomele anemiei severe includ:

  • oboseala, lesin, scurtarea respiratiei, ameteala, greata sau frecventa crescuta a respiratiei (intensificata la efort fizic)
  • culoare pala a pielii
  • bebelusii si copiii mici pot fi letargici, pot refuza sa manance sau prezinta o stare generala de rau

Crize dureroase. Episoadele dureroase periodice, numite crize, reprezinta simptomul principal al siclemiei. Durerea se dezvolta atunci cand celulele cu forma de secera blocheaza fluxul sanguin in vasele mici de sange de la nivelul toracelui, abdomenului si articulatiilor. Ea poate afecta de asemenea si oasele. Intensitatea durerii variaza, iar episoadele pot dura de la cateva ore la cateva saptamani. De asemenea, numarul crizelor este variabil de la caz la caz. Un pacient poate prezenta un numar mic de episoade dureroase, in timp ce altul peste 12 pe an. Daca criza este severa, bolnavul poate necesita spitalizare unde I se vor administra analgezice intravenos.

Umflarea mainilor si picioarelor. Poate fi primul simptom al siclemiei la nou-nascuti. Umflarea este cauzata de blocarea circulatiei sanguine la acest nivelul de catre hematiile modificate ca forma.

Icter. Reprezinta ingalbenirea pielii si corneei, si apare datorita afectarii sau disfunctiei hepatice. Icterul se poate intalni ocazional la pacientii cu siclemie, deoarece ficatul - organ care filtreaza substantele nocive din sange, este coplesit de distrugerea rapida a eritrocitelor.

Infectii frecvente. Persoanele cu siclemie sunt mai susceptibile la infectii severe, in special cauzate de anumite tipuri de bacterii, care pot determina pneumonie, meningita, septicemie ( pneumococi, meningococi) sau infectii osoase (salmonella). Simptomele infectiilor include febra, stare generala de rau, si durere in regiunea afectata. Copii prezinta un risc crescut de infectii grave, potential fatale, de aceea adesori se recomanda aplicarea unui tratament cu antibiotice pentru a preveni orice problema. Este foarte important sa se consulte medicul daca se suspecteaza o infectie.

Crestere intarziata. Copii cu siclemie pot creste mai lent sau pot fi subnutriti deoarece boala le scade pofta de mancare. La adolescenti, instalarea pubertatii poate fi intarziata cu 2-3 ani.

Tulburari de vedere. O parte din bolnavi prezinta probleme de vedere. Eritrocitele deformate pot obtuta vasele mici de sange de la nivelul globului ocular, conducand la afectarea retinei - portiune a ochiului care proceseaza imaginile vizuale.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii