Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Siclemia

Diagnostic

Diagnosticul se bazeaza pe efectuarea unit test serologic ce determina prezenta si nivelul (in caz ca exista) hemoglobinei S in sange. Testul se efectueaza de regula la nou-nascuti si copii, insa poate fi realizat si la adolescenti si adulti.

La adulti se preleveaza o monstra de sange dintr-o vena de la nivelul bratului. La copii mici si nou-nascuti, sangele este prelevat din deget sau calcai. Specimenul este apoi trimis la laborator pentru analiza.

Daca testul este negativ, nu esista nici o gena defectuoasa care sa determine producerea de hemoglobina S. Persoanele purtatoare (au doar o singura gena anormala) prezinta un procent relativ scazut de hemoglobina S. La pacientii care au ambele gene modificate, procentul de hemoglobina S este mult mai ridicat.

Pentru a confirma diagnosticul, monstra de sange este examinata la microscop pentru a determina prezenta unui numar crescut de celule cu forma de secera - un marker al siclemiei. Daca copilul prezinta boala, se va efectua un test de sange pentru a descoperi anemia.

Medicul poate recomanda si alte teste pentru a detecta posibile complicatii ale bolii.

Siclemia poate fi diagnosticata la fat prin prelevarea si analizarea unei monstre de lichid amniotic (lichidul care inconjoara si protejeaza copilul in uter), care identifica prezenta genei defectuoase.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii