Trimite unui prieten Printeaza pagina

Edemul

Edemul endocrin

In mixedem (hipotiroidie) - apare mixedemul care este alb, de elasticitate redusa, pastos, nu lasa amprenta digitala si este extins la tot corpul.

In hipertiroidism (boala Basedow) pot aparea la nivelul fetei edeme moderate si tranzitorii datorate cresterii permeabilitatii capilare secundare excesului de tirozina si triiodotironina.

In hiperfoliculimism - in contextul entitatii "sindrom de tensiune premenstrual" apare edemul periodic si ciclic legat de exagerarea activitatii foliculinice (se produce cu ocazia varfului foliculinic fiziologic - a 14-15-a zi a ciclului menstrual sau cu cateva zile inainte de menstruatie).

Acest edem este moale, apare la pleoape, fata, sani, membre inferioare, tesut subcutanat abdominal.

La menopauza se produce o dereglare a mecanismului neuro-hipofizo-ovarian astfel incat femeia se scoala de obicei dimineata cu edem al pleoapelor.
Graviditatea duce si ea la aparitia unui edem variabil, difuz.

In hiperaldosteronismul functional (sindromul Thorn) se produce o dereglare functionala a centrului hipotalamic de secretie a aldosteronului de natura psihoemotionala, urmata de aparitia edemului de obicei la femei intre 30-60 de ani, edem care se exacerbeaza in legatura cu unele stari psihoemotionale deosebite.

In hipercorticosuprarenalism apare un exces de hormoni cortico-suprarenalieni (glico si mineralocorticoizi) urmat de infiltratia tegumentelor (fata, gat si abdomen).


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii