Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Boala Alzheimer

Generalitati

Boala Alzheimer este cea mai frecventa forma de dementa, boala neurologica caracterizata prin afectarea abilitatilor mentale. Apare de obicei la o varsta inaintata, si afecteaza semnificativ functiile cognitive, precum memoria, rationamentul, si gandirea.

Persoanele cu boala Alzheimer prezinta o degradare treptata a functiilor mentale, ce debuteaza adesea cu pierderi scurte de memorie, urmate de incapacitatea de a rezolva sarcinile de serviciu (pierderea locului de munca), de planifica si executa sarcini familiare, si de a rationa si gandi corect. De asemenea, boala poate afecta capacitatea de comunicare, starea de spirit, si personalitatea.

Majoritatea pacientilor decedeaza in decurs de 8 ani de la stabilirea diagnosticului, insa acest interval poate fi si doar de un an sau de 20 ani. Boala Alzheimer reprezinta a patra cauza de deces la adulti dupa bola cardiaca, cancer, si atac cerebral.

Boala Alzheimer afecteaza in general persoanele in varsta, desi exista si cazuri in care poate debuta la 40-50 ani (boala Alzheimer cu debut timpuriu). Afectiunea este prezenta la aproape 3% din populatia cu varste cuprinse intre 65-74 ani, la aproximativ 19% - 75-84 ani, si la 47% - peste 85 ani. Femeile sunt interesate putin mai frecvent decat barbatii, insa se considera ca aceasta se datoreaza faptului ca femeile traiesc in general mai mult, depasind numarul barbatilor cu varsta inaintata.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii