Trimite unui prieten Printeaza pagina

Cele mai cunoscute 5 operatii estetice

Chirurgia estetica reprezinta solutia ideala pentru cei care vor sa arate mai tineri sau pentru cei care vor sa isi schimbe "look-ul", si nu au reusit prin mijloace naturale.

Realizarea unei operatii estetice profesioniste poate schimba complet infatisarea pacientului, iar increderea in sine si autoaprecierea dobandite in urma rezultatelor operatiei, nu fac decat sa influenteze favorabil multe aspecte ale vietii.

Desigur, unele proceduri chirurgicale sunt mai putin periculoase decat altele. Practic insa, orice interventie chirurgicala, fara exceptie, poate fi urmata de complicatii.

Infectia, paralizia, si chiar mutilarea sunt posibile rezultate chiar ale unei operatii banale si nesemnificative. De aceea, este foarte importanta alegerea unui chirurg profesionist si cu experienta pentru a diminua posibilitatea complicatiilor.

1. Lifting-ul facial (ritidectomia). Aceasta procedura are ca scop intinerirea aspectului fetei, prin retensionarea tesuturilor faciale, si indepartarea excesului de grasimi si piele. Pielea este ridicata si fixata intr-o noua pozitie.

Operatia se efectueaza sub anestezie generala, si dureaza in jur de 2-3 ore.

Perioada de refacere: 10-14 zile. Hematoamele dispar dupa 2-3 saptamani, iar rezultatele operatiei se mentin pe o perioada de 5-10 ani.

Complicatii posibile: paralizia muschilor fetei, sangerare, infectie, formarea de cicatrici, iar cateodata, chiar si schimbarea nedorita a infatisarii.

2. Blefaroplastia. Scopul acestei operatii consta in indepartarea umflaturilor pleoapelor si cercanelor de sub ochi prin indepartarea surplusului de grasime si piele. Marginile incizate se sutureaza cu foarte mare grija.

Operatia se efectueaza sub anestezie generala si dureaza in jur de 1-2 ore. Firele se scot dupa 5-7 zile.

Perioada de refacere: 7-10 zile. In primele 2-3 zile dupa operatie este interzis cititul, iar timp de 2 saptamani dupa operatie este interzisa purtarea lentilelor de contact. Umflaturile si hematoamele persista cateva saptamani. Rezultatele operatiei se mentin mai multi ani, iar cateodata toata viata.

Complicatii posibile: infectie, sangerare, umflaturi, senzatie de uscaciune in ochi, pierderea claritatii vederii, incapacitatea de a inchide complet ochiul.

3. Liposuctia. Este cea mai frecventa operatie estetica, si consta in corectarea figurii prin metoda indepartarii depunerilor de grasimi. Pentru aceasta surplusul de grasimi este aspirat cu ajutorul unui tub special, conectat la un aparat cu vacuum. La nivelul zonei operate se introduce o substanta anestezica, care permite de asemenea scaderea umflaturilor si hematoamelor aparute dupa operatie.

Prin liposuctia cu ultrasunete grasimea se topeste sub actiunea undelor sonore, dupa care este indepartata.

Perioada de refacere: 1-2 saptamani. Umflaturile si hematoamele persista 1-6 luni cu conditia respectarii dietei si a activitatilor fizice rezultatele operatiei se pot pastra pe parcursul intregii vieti.

Complicatii posibile: ridarea sau lasarea pielii abdomenului, aparitia petelor pigmentare, vatamarea pielii, pierderea exagerata de lichide, infectii, arsuri, stop cardiac.

4. Rinoplastia (remodelarea nasului). Aceasta operatie se poate efectua in scop pur estetic (corectia formei nasului) sau pentru rezolvarea unor probleme de respiratie.

In general se efectueaza sub anestezie generala, dar e posibila si folosirea anesteziei locale, si dureaza in jur de 1-3 ore. Dupa operatie, nasul este pansat si imobilizat cu o atela pentru 5-7 zile. Primele 24-72 ore dupa operatie se respira pe gura.

Perioada de refacere: 1-2 saptamani. Vindecarea completa poate dura 1 an sau mai mult. Rezultatele operatiei se pastreaza pe parcursul intregii vieti.

Complicatii posibile: infectii, vatamarea vaselor sanguine mici, care duc la aparitia rosetei pe nas.

5. Abdominoplastia. Aceasta operatie ajuta la indreptarea pielii lasate a abdomenului prin indepartarea excesului de piele si grasimi. Se sutureaza muschii abdominali, ceea ce produce o intarire a oeretelui abdominal.

Operatia se efectueaza sub anestezie generala si dureaza 2-5 ore. Primele zile dupa operatie abdomenul va fi umflat si dureros.

Perioada de refacere: 2-4 saptamani. Timp de 4-6 saptamani este interzisa activitatea fizica intensa. Cu conditiarespectarii unei diete si a activitatii fizice rezultatele acestei operatii se vor pastra pe durata intregii vieti.

Complicatii posibile: hematom, infectii, cicatrici etc.

Eficacitatea operatiilor estetice depinde in mare masura de profesionalismul si de experienta chirurgului, dar si de un sir de caracteristici individuale, precum tipul de piele, capacitatea de vindecare, starea de sanatate generala, etc.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii