Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Botulismul

Semne si simptome

Manifestarile botulismului sunt corespunzatoare tipului de boala.

Botulismul alimentar

Alimentele necorespunzator conservate pot adaposti bacterii producatoare de toxina botulinica. Simptomele apar de regula in decurs de 18-36 ore de la consum.

Manifestarile initiale includ vedere dubla sau neclara, si dificultate in inghitire si in vorbire. Tulburarile gastro-intestinale ce se pot dezvolta cuprind constipatie, greata si varsaturi.

Pe masura ce boala progreseaza, bolnavul va prezenta slabiciune sau paralizie musculara, incepand la nivelul capului si avansand spre inferior. Respiratia devine din ce in ce mai dificila. In absenta ingrijirii medicale, instalarea insuficientei respiratorii si decesul este foarte probabila.

Botulismul infantil

Spre deosebire de adulti, copiii mai mici de 12 luni sunt vulnerabili fata de bacteriile Clostridium botulinum ce colonizeaza intestinul.

Copiii pot ingera sporii bacterieni din miere sau prin simpla inghitire a prafului ce contine spori. Sporii germineaza in intestinul gros, si pe masura ce bacteriile se dezvolta produc toxina botulinica care este absorbita de organismul bolnavului.

Simptomele initiale includ constipatie, letargie si alimentatie proasta. O data cu evolutia bolii, suptul si inghititul (si astfel alimentarea) devin dificile.

Bebelusul prezinta slabiciune generala si nu poate controla miscarile capului. Din pricina paraliziei musculaturii, copilul are un aspect „flacid”.

Respiratia este ingreunata, iar decesul cauzat de insuficienta respiratorie devine un pericol foarte real.

Botulismul de inoculare

Acest tip de botulism apare atunci cand bacteriile din genul Clostridia colonizeaza o rana infectata si produc toxina botulinica.

Simptomele apar de regula la 4-18 zile de la producerea leziunii si sunt asemanatoare cu cele din forma transmisa prin consumul de alimente contaminate, desi simptomele gastro-intestinale pot lipsi.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii