Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Botulismul

Cauze

Toxina botulinica produsa de bacteria Clostridium botulinum este principala cauza a botulismului. Alti membrii ai genului Clostridium, precum Clostridium argentinense, Clostridium butyricum si Clostridium baratii, pot secreta toxina, insa reprezinta surse minore.

Pentru a se dezvolta, aceste bacterii necesita un mediu anaerob, cu aciditate scazuta, umed, si cald (4,4-48,8 grade Celsius). In absenta acestor conditii, bacteriile se transforma in spori, putand sa ramana in aceasta stare latenta timp de mai multi ani.

Bacteriile si sporii lor se intalnesc in toate regiunile globului, in special in sol si in sedimentele acvatice. Ele nu ameninta sanatatea oamenilor sau animalelor pana cand sporii nu intalnesc un mediu ce le favorizeaza cresterea. Cand aceasta se intampla sporii germineaza, iar bacteriile rezultate produc toxina botulinica.

Cercetatorii au descoperit ca bacteriile pot produce cel putin 7 tipuri de toxina botulinica, identificate ca tipul A, B, C, D, E, F, G. Oamenii sunt de obicei afectati de tipurile A, B, E, si foarte rar, F. Animalele domestice, precum cainii, sunt afectate de tipul C; toxina botulinica D poate cauza boala la vite, iar toxina A, B si C - la cai.

La oameni, toxina botulinica se leaga de proteine specifice de la nivelul terminatiilor nervoase pe care le distruge in mod ireversibil. Aceste proteine controleaza eliberarea acetilcolinei, neurotransmitator care stimuleaza contractia celulelor musculare.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii