Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Botulismul

Generalitati

Botulismul este o afectiune rara, dar severa, cauzata toxina botulinica - toxina naturala produsa de anumite bacterii din genul Clostridium.

Boala provoaca paralizie musculara.

Expunerea la toxina botulinica apare in principal in urma consumului de alimente contaminate. La sugari, toxina este produsa de bacteriile existente in intestin.

Toxina blocheaza abilitatea nervilor motori de a elibera acetilcolina, neurotransmitator care transmite semnelele nervoase la muschi, ducand la dezvoltarea paraliziei musculare. Pe masura ce boala avanseaza, sunt afectati muschii respiratorii si apare insuficienta respiratorie.

Botulismul se intalneste rar, insa este un motiv de ingrijorare din pricina ratei crescute de mortalitate.

Au fost identificate trei tipuri de botulism:

  • botulism alimentar; toxina este ingerata odata cu alimentul contaminat
  • botulism de inoculare; toxina trece direct in circulatia sanguina prin ranile infectate
  • botulismul sugarilor (infantil); apare atunci cand copilul ingereaza sporii care se transforma in bacterii la nivelul intestinului si produc toxina

Transmiterea prin alimente contaminate este responsabila pentru 25% din totalul cazurilor.

Botulismul infantil provoaca aproximativ 72% din cazurile de boala, insa rata de recuperare este buna (98%) in cazul in care se aplica un tratament adecvat.

In mod ironic, toxinei botulinice i-au fost descoperite beneficii in domeniul medical datorita efectului sau de paralizie musculara.

Cercetatorii au descoperit ca prin injectarea unei doze controlate de toxina in muschi, se pot inhiba contractiile musculare involuntare si incontrolabile prezente in anumite afectiuni. Muschii sunt partial paralizati, retinandu-si mobilitatea normala.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii