Uleiul de arbore de ceai (melaleuca alternifolia), este adesea folosit ca un ulei esential in tratamentul unui numar variat de boli.
Extras din frunzele unui plante nativa din Australia, forma pura a uleiului este foarte potenta, si este, de regula, diluata pentru a fi utilizata in cosmetica si medicina.
Istoric, uleiul din copac de ceai si-a primit numele deoarece frunzele arborelui Melaleuca alternifolia au fost initial utilizate pentru a produce ceai.
Ulterior, frunzele au fost aplicate topic pentru a trata arsuri, laceratii si infectii.
Uleiul din arbore de ceai a fost folosit cu succes in tratamentul sau vindecarea multor maladii, de la "piciorul atletului" si acnee, la matreata, eczeme, impetigo, si chiar probleme precum intepaturi de paduchi sau tantari.
Acest ulei antiseptic, antiviral si antifungic este foarte eficient in reducerea durerii si iritatiei, fiind totodata un dezinfectant calmant pentru piele.
Pentru persoanele cu acnee, uleiul s-a dovedit a fi eficient in distrugerea bacteriilor si indepartarea toxinelor, neprovocand uscarea pielii. In tuse si raceala, el ajuta la descompunerea mucusului si usurarea respiratiei.
Ca ulei esential folosit in aromaterapie, uleiul din arbore de ceai este continut in multe creme, lotiuni si sapunuri de corp si fata, produse pentru ingrijirea parului, si lumanari parfumate.
Un studiu a investigat efectul uleiului asupra pacientilor afectati de "piciorul atletului". In experiment au fost implicati 158 bolnavi, impartiti in 3 grupuri. Primul grup a utilizat o solutie cu o concentratie de 25% de ulei, al doilea grup cu o concentratie de 50%, iar grupul final o solutie fara ulei, medicii bazandu-se pe efectul placebo.
Solutia a fost aplicata de doua ori pe zi timp de patru saptamani. Din primul grup s-au vindecat 64% dintre subiecti, spre deosebire de doar 31% dintre cei din grupul placebo.
Un alt experiment a constat in dovedirea eficacitatii uleiului din arbore de ceai in combaterea acneei, spre deosebire de peroxidul de benzoil. Desi ambele substante au dovedit efecte asemanatoare in indepartarea acneei, uleiul din arbore de ceai a prezentat mai putine efecte cutanate secundare decat rivalul sau.
Uleiul din arbore de ceai trebuie utilizat cu atentie si sub indrumarea unui specialist in medicina naturista, pentru a fi folosit intr-un mod corect. Concentratia uleiului trebuie verificata inainte de utilizare, deoarece in stare pura si nediluata poate provoca tulburari dermatologice, precum mancarime si eruptii cutanate.
De asemenea, uleiul din arbore de ceai trebuie aplicat numai topic (extern), si niciodata nu trebuie inghitit. Consulta medicul inainte sa il folosesti daca esti insarcinata sau alaptezi.
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii