Trimite unui prieten Printeaza pagina

O dieta adecvata poate ajuta la prevenirea osteoporozei

Obiceiurile alimentare sanatoase au un rol esential pentru dobandirea si/sau mentinerea starii stare de sanatate. Acest lucru este valabil si in cazul osteoporozei, o dieta echilibrata contribuind la prevenirea bolii.

Osteoporoza este o afectiune caracterizata prin scaderea densitatii osoase, care duce la reducerea rezistentei osoase, cu risc de fracturi dupa traumatisme minime.

Pentru mentinerea si imbunatatirea densitatii osoase, dieta ta trebuie sa contina multe alimente bogate in fibre si calciu, si cantitati reduse de sare, zahar si grasimi.

Fibrele

Consumul crescut de fibre ajuta la diminuarea nivelului de colesterol, lucru ce contribuie la imbunatatirea densitatii osoase. Majoritatea persoanelor nu consuma o cantitate suficienta de fibre.

Cele mai bune fibre sunt prezente in tarate, fructe si legume, ca de exemplu tarate de ovaz, orez, citrice, mere, fasole, capsuni, smochine, etc.

Calciul

Majoritatea oamenilor necesita un aport zilnic de minim 1000 mg calciu. Pentru a obtine aceasta cantitate trebuie sa mananci acele alimente cu continut crescut in calciu, precum iaurt, smochine, tofu, branza dulce, varza sau spanac fiert, broccoli si legume cu frunze de culoare verde inchis. De asemenea, poti apela la suplimentele cu calciu.

Sarea

Redu consumul de sare, deoarece aceasta concureaza cu calciu pentru absorbtia in intestinul subtire. Daca mananci prea multa sare, calciu nu va fi absorbit si va fi eliminat din organism.

Sarea creste senzatia de sete, si implicit consumul de lichide. Rinichii vor elimina apa in exces sub forma de urina. Cand urinezi mai mult decat in mod normal elimini calciu si alte minerale necesare organismului.

Grasimile

Studiile au demonstrat ca un nivel crescut de colesterol duce la scaderea numarului de celule ce intra in componenta oaselor.

Nivelul crescut de colesterol este cauzat de consumul crescut de grasimi saturate. Mananca mai putina carne, iar atunci cand o faci, alege doar carnea slaba. Carnea de curcan contine mai putine grasimi saturate decat cea de pui sau de vita.

Consuma mai putine produse lactate, precum lapte si branza. Aceste produse sunt bogate in grasimi saturate.

Consuma mai multe uleiuri ce contin acizi grasi omega-3 (ulei de peste), omega-6 (ulei de masline) si omega-9 (gasit in avocado). Nu gati cu aceste uleiuri deoarece se descompun la temperaturi inalte, creand nivele crescute de radicali liberi.

Gateste cu ulei de nuca de cocos. Acesta este bogat in grasimi saturate insa, contine acizi grasi cu lant scurt, care sunt benefici pentru sanatate. Spre deosebire, untul contine grasimi saturate formate din acizi grasi cu lant lung care dauneaza sanatatii daca este consumat in cantitati crescute.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii