Trimite unui prieten Printeaza pagina

Gradele de evolutie a hemoroizilor

Medicii impart starea hemoroizilor in patru grade, de la usor la grav:

Hemoroizi de gradul 1 - este prima faza in evolutia hemoroizilor. In aceasta faza apare o anumita dilatare a venelor, insotita uneori si de sangerari si dureri usoare. Persoanele care sufera de hemoroizi de gradul 1 incearca, in general, sa scape de problema fara a apela la medic, unii folosind chiar diferite "leacuri babesti" ca tratament. Numai ca in multe cazuri, acest fenomen are tendinta sa se inrautateasca, ajungandu-se astfel la gradul 2. Caci evolutia hemoroizilor poate fi comparata cu o calatorie cu masina. Din momentul in care fenomenul intra in viteza intai, este deja greu sa-l mai opresti. Persoanele constiente, carora le pasa mult de sanatatea lor nu vor neglija problema hemoroizilor chiar si in acest caz, adresandu-se imediat unui medic specialist.

Hemoroizi de gradul 2 - Cand hemoroizii de gradul 1 evolueaza ajungand la gradul 2, avem deja de-a face de-a dreptul cu o suferinta. Sangerarea se intensifica, durerea este suparatoare si deranjanta atunci cand vrem sa sedem, sa nu mai vorbim de lucrul neplacut ca hemoroizii ies din anus si "privesc" in afara. In acest stadiu, bolnavul pur si simplu isi "intalneste" hemoroizii la fiecare vizita la W.C. Orice efort fizic facut in regiunea abdomenului inferior si a bazinului poate provoca iesirea hemoroizilor din rect. Aflati ca acest lucru poate fi foarte stanjenitor.
In orice caz, hemoroizii de gradul 2 au obligatoriu nevoie de o vizita urgenta la doctorul proctolog specialist. Sangerarile, durerea si prolapsul hemoroizilor determina pacientii sa alerge repede la clinica si foarte bine fac. Sunt toate sansele ca un bolnav care nu-si trateaza problema in aceasta faza sa fie nevoit sa ajunga pe masa de operatie intr-un viitor nu foarte indepartat.

Hemoroizi de gradul 3 - In faza a treia se "ivesc" hemoroizii interni dupa activitatea intestinala, bolnavul simtind ca i-a "crescut codita" si, pentru a-i baga la loc, el trebuie sa-i introduca inapoi cu degetul. Si in aceasta faza este inca posibil tratamentul fara sa fie nevoie de internare si de interventie chirurgicala. Cu ajutorul unei aparaturi speciale si a metodelor avansate de tratament, medicii reusesc sa rezolve problema in numai cateva tratamente scurte, fiecare durand cateva minute. Cel care neglijeaza boala si nu face tratament in aceasta faza, se indreapta cu ochii deschisi catre sala de operatie.

Hemoroizi de gradul 4 - In aceasta faza sangerarea si durerea devin insuportabile. Doar operatia, care necesita anestezie si, nu de putine ori, este insotita de sechele postoperatorii, poate ajuta. Sau rugaciunile... Nu trebuie sa se ajunga la aceasta faza. Trebuie luat in considerare ca operatia de hemoroizi este considerata una din cele mai neplacute interventii chirurgicale. In general, este nevoie de o perioada de refacere de cateva saptamani acasa, in vreme ce tratamentul modern, daca este facut la timp, nici macar nu afecteaza rutina zilnica. Oamenii vin pentru tratament la clinicile de specialitate direct de la serviciu, fara nici o pregatire speciala, fara sa tina post si fara sa fie nevoie de clisma.

Articol sustinut de Clinica de hemoroizi Proctoline.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii