Trimite unui prieten Printeaza pagina

Beneficiile practicarii yoga

Probabil ca ai auzit vorbindu-se ca practicarea de yoga este benefica pentru sanatate. Poate chiar si ai incercat sa practici yoga si ai descoperit ca te face sa te simti mai bine.

Dar te-ai intrebat vreodata care sunt mai exact avantajele specifice asupra starii de sanatate pe care le poate aduce yoga?

Beneficii fizice

Flexibilitate. Stretching-ul si pozitiile corporale pe care le implica practicarea de yoga te vor ajuta sa devii mai flexibila, marind gradul de mobilitate al articulatiilor si musculaturii. Cu timpul, te poti astepta sa capeti mai multa flexibilitate la nivelul spatelui, umerilor si coapselor.

Forta. Multe pozitii din yoga te obliga sa suporti greutatea corpului in noi modalitati, precum echilibrul pe un picior sau sustinerea corpului in maini. Unele exercitii iti cer sa te misti lent dintr-o pozitie in alta, fapt ce contribuie, de asemenea, la sporirea fortei.

Tonusul muscular. Pe masura ce se intensifica forta creste, de asemenea, si tonusul muscular. Yoga ajuta la marirea si conturarea muschilor mai slabi.

Preventia durerii. Cresterea flexibilitatii si fortei contribuie la prevenirea cauzelor durerilor de spate. Multe persoane care sufera de durere de spate petrec mult timp in fata calculatorului sau la volan. Aceasta poate cauza rigiditatea si compresia musculaturii si coloanei vertebrale, care pot fi reduse prin yoga. De asemenea, yoga imbunatateste alinierea vertebrelor, fapt ce ajuta la prevenirea si altor tipuri de dureri.

Imbunatatirea respiratiei. Majoritatea persoanelor respira superficial si nu acorda foarte multa atentie modului corect de a respira. Exercitiile respiratorii yoga, numite Pranayama, focuseaza atentia asupra respiratiei si ne invata cum sa ne folosim mai eficient organele implicate in respiratie, fapt ce avantajeaza intreg organismul. Anumite tipuri de respiratie pot ajuta la dezobturarea cailor nazale si chiar calma sistemul nervos central, ceea ce prezinta atat un avantaj fizic cat si mental.

Beneficii psihice

Calmul metal. Practicarea posturilor yoga este o activitate fizica intensa. Concentrarea intensa asupra pozitiei corpului are un efect calmant asupra mintii. De asemenea, yoga te familiarizeaza cu tehnici de meditatie, precum concentrarea atentiei asupra respiratiei si indepartarea de orice ganduri, ceea ce ajuta la relaxare si calm.

Reducerea stresului. Activitatea fizica este buna pentru indepartarea stresului si aceasta este in special valabil cand vine vorba de yoga. Din cauza concentrarii intense necesare, problemele tale zilnice par sa se topeasca in cursul exercitiilor yoga.
Accentul pe care yoga il pune pe momentul efectuarii exercitiului ajuta, de asemenea, la reducerea stresului pe masura ce inveti sa nu traiesti in trecut si sa nu anticipezi viitorul. Dupa un antrenament yoga te vei simti mult mai putin stresata decat erai la inceputul acestuia.

Constientizarea propriului corp. Efectuarea yoga iti va imbogati cunoasterea propriului organism. Adesea este necesar sa efectuezi miscari minore, subtile, pentru a adopta o anumita pozitie. Cu timpul, aceasta practica va mari nivelul de confort cu propriul tau corp. Aceasta te va ajuta sa poti efectua posturi mai dificile si iti va creste increderea in propriile forte.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii