Trimite unui prieten Printeaza pagina

ADN

Setul complet

Jumatate din cantitatea de ADN provine de la mama si cealalta de la tata. Cand spermatozoidul se uneste cu ovulul, cei 23 de cromozomi continuti de ovul se unesc cu cei 23 cromozomi ai spermatozoidului pentru a forma setul complet de ADN, 46 de cromozomi.

Cromozomii se grupeaza in perechi si se copiaza inainte de diviziunea celulara. Aceasta diviziune are loc de miliarde de ori de-a lungul vietii.

Daca se preleveaza o celula in timpul diviziunii si se coloreaza cu colorantul Giemsa, cele 23 de perechi de cromozomi umani devin vizibile la microscop. Colorantul pateaza regiuni ale cromozomilor care sunt bogate in perechi bazice de adenina si tianina, producand niste benzi pe cromozomi, fiecare diferita de restul.

ADN-ul este inpachetat atat de strans incat si cele mai subtiri benzi contin peste un milion de perechi bazice si potential sute de gene.

Cromozomii pot fi grupati in perechi, aranjati si numerotati in functie de marime, de la cel mai mare la cel mai mic, si in functie de benzi si de pozitia centromerului. Centromerul este zona cea mai condensata si cea mai centrala a cromozomului, si reprezinta de asemenea zona unde fusul de diviziune se ataseaza pentru a permite separarea cromozomilor.

Odata ce cromozomii s-au aliniat, alcatuiesc cariotipul uman.
Daca o persoana are prea multi sau prea putini cromozomi, daca lipsesc fragmente din cromozomi, sau daca unele fragmente a 2 cromozomi se amesteca intre ele, acestea pot duce la aparitia unei afectiuni genetice.

Determinarea cariotipului este una din numeroasele tehnici ce pot fi folosite pentru a determina anomaliile cromozomiale, prin studierea numarului si structurii cromozomului. Monstrele cromozomiale pot fi prelevate din diferite tesuturi: sange, maduca osoasa, lichid amniotic, embrion.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii