Aproximativ 1,5% dintre femei sunt afectate de cancer ovarian intr-o anumita etapa a vietii.
Desi se intalneste mai rar decat cel de san, cancerul ovarian este considerat cel mai grav si potential fatal dintre toate cancerele ginecologice, intrucat, frecvent, el este diagnosticat intr-un stadiu avansat, cand tratamentul este dificil.
Diagnosticul tarziu se datoreaza faptului ca ovarele nu pot fi examinate cu usurinta, iar semnele de alarma timpurii sunt neclare. De aceea, este foarte important sa cunosti manifestarile timpurii si posibilii factori de risc ai bolii.
Ovarele sunt organe pereche de mici dimensiuni, care fac parte din sistemul reproducator feminin. Ele sunt situate de-o parte si de alta a uterului, si contin celule germinative, care ulterior se transforma in ovule si sunt eliberate in timpul menstruatiei. In plus, ovarele secreta estrogen si progesteron, hormoni care regleaza ciclul menstrual si au efect asupra cresterii sanilor si parului corporal, precum si asupra dezvoltarii siluetei feminine.
Tumorile pot fi benigne sau maligne. Cele benigne sunt necanceroase si nu se raspandesc la alte zone ale organismului. Tumorile maligne, pe de alta parte, sunt canceroase si adesea se extind dand metastaze sau cancere secundare.
Cancerul ovarian este o tumoare maligna ce poate sa afecteze unul sau ambele ovare. Exista 3 tipuri principale de cancer ovarian in functie de celulele de origine ale cancerului.
Cancerul ovarian epitelial se dezvolta in epiteliul ce se gaseste pe suprafata ovarului. Este cel mai frecvent, reprezentand aproximativ 90% dintre cancerele ovariene. Afecteaza in principal femeile aflate la postmenopauza.
O forma rara de cancer ovarian, numit cancer ovarian cu celule germinale, porneste de la nivelul celulelor care devin ulterior ovule. Acest tip reprezinta aproximativ 5% dintre cazurile de cancer ovarian, si afecteaza, de regula, femeile cu varste mai mici de 30 de ani.
Celelalte 5% din cazuri sunt reprezentate de cancerul ovarian cu origine in celulele cordoanelor sexuale, care afecteaza celulele ovariene responsabile pentru secretia hormonilor feminini. Se poate intalni la femeile de orice varsta.
Cauza cancerului ovarian ramane necunoscuta, insa exista anumiti factori de risc care au fost identificati prin diverse studii. Desi acesti factori cresc sansele de a dezvolta cancerul, prezenta lor nu implica automat acest lucru.
Factorii care maresc riscul de cancer ovarian includ:
In prezent, nu se cunoaste nici o metoda care sa previna cu siguranta cancerul ovarian, insa exista o serie de cai pentru a reduce riscul de aparitie a acestuia:
Deoarece nu sunt disponibile teste de screening care sa detecteze cancerul ovarian in stadiile initiale, se recomanda efectuarea regulata a consulturilor ginecologice pentru a descoperi din timp orice modificare la nivelul ovarelor.
Deoarece simptomele sunt frecvent asemanatoare cu cele ale altor afectiuni medicale, diagnosticul cancerului ovarian este dificil de stabilit. Daca prezinti vreun simptom neobisnuit care persista mai mult de o saptamana, consulta medicul fara intarziere.
Printre simptomele timpurii ale cancerului ovarian se pot numara:
Uneori, cancerul ovarian este diagnosticat gresit ca sindrom de intestin iritabil sau menopauza. Asa ca, daca esti nesigura consulta un medic oncolog, care poate cere efectuarea testelor necesare pentru a exclude prezenta cancerului.
Se intampla rar ca aceste simptome sa fie provocate de cancerul ovarian, insa, daca sunt, descoperirea timpurie a acestuia mareste considerabil sansele de supravietuire.
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii