Trimite unui prieten Printeaza pagina

Cancerul ovarian - Nu ignora semnele de alarma!

Aproximativ 1,5% dintre femei sunt afectate de cancer ovarian intr-o anumita etapa a vietii.

Desi se intalneste mai rar decat cel de san, cancerul ovarian este considerat cel mai grav si potential fatal dintre toate cancerele ginecologice, intrucat, frecvent, el este diagnosticat intr-un stadiu avansat, cand tratamentul este dificil.

Diagnosticul tarziu se datoreaza faptului ca ovarele nu pot fi examinate cu usurinta, iar semnele de alarma timpurii sunt neclare. De aceea, este foarte important sa cunosti manifestarile timpurii si posibilii factori de risc ai bolii.

Ce este cancerul ovarian?

Ovarele sunt organe pereche de mici dimensiuni, care fac parte din sistemul reproducator feminin. Ele sunt situate de-o parte si de alta a uterului, si contin celule germinative, care ulterior se transforma in ovule si sunt eliberate in timpul menstruatiei. In plus, ovarele secreta estrogen si progesteron, hormoni care regleaza ciclul menstrual si au efect asupra cresterii sanilor si parului corporal, precum si asupra dezvoltarii siluetei feminine.

Tumorile pot fi benigne sau maligne. Cele benigne sunt necanceroase si nu se raspandesc la alte zone ale organismului. Tumorile maligne, pe de alta parte, sunt canceroase si adesea se extind dand metastaze sau cancere secundare.

Cancerul ovarian este o tumoare maligna ce poate sa afecteze unul sau ambele ovare. Exista 3 tipuri principale de cancer ovarian in functie de celulele de origine ale cancerului.

Cancerul ovarian epitelial se dezvolta in epiteliul ce se gaseste pe suprafata ovarului. Este cel mai frecvent, reprezentand aproximativ 90% dintre cancerele ovariene. Afecteaza in principal femeile aflate la postmenopauza.

O forma rara de cancer ovarian, numit cancer ovarian cu celule germinale, porneste de la nivelul celulelor care devin ulterior ovule. Acest tip reprezinta aproximativ 5% dintre cazurile de cancer ovarian, si afecteaza, de regula, femeile cu varste mai mici de 30 de ani.

Celelalte 5% din cazuri sunt reprezentate de cancerul ovarian cu origine in celulele cordoanelor sexuale, care afecteaza celulele ovariene responsabile pentru secretia hormonilor feminini. Se poate intalni la femeile de orice varsta.

Cine prezinta risc de dezvoltare a cancerului ovarian?

Cauza cancerului ovarian ramane necunoscuta, insa exista anumiti factori de risc care au fost identificati prin diverse studii. Desi acesti factori cresc sansele de a dezvolta cancerul, prezenta lor nu implica automat acest lucru.

Factorii care maresc riscul de cancer ovarian includ:

 • varsta - aproximativ 90% din cazurile de cancer ovarian afecteaza femeile cu varste de peste 40 de ani
 • numarul de sarcini - femeile care nu au avut nici o sarcina par a avea un risc mai crescut
 • istoricul familial - 5-10% din cazurile de cancer ovarian sunt genetice
 • infertilitatea si medicatia pentru tratamentul infertilitatii - femeile care iau medicamente pentru tratarea infertilitatii pot prezenta un risc crescut de aparitie a cancerului ovarian, desi infertilitatea in sine reprezinta un factor de risc
 • terapia de inlocuire hormonala - administrarea de estrogeni a fost identificata ca un posibil factor de risc pentru cancerul ovarian, in special daca tratamentul a fost urmat de peste 10 ani
 • stilul de viata - obezitatea este un factor de risc asociat cancerului ovarian, precum sunt si dietele bogate in grasimi
Pot reduce riscul de cancer ovarian?

In prezent, nu se cunoaste nici o metoda care sa previna cu siguranta cancerul ovarian, insa exista o serie de cai pentru a reduce riscul de aparitie a acestuia:

 • contraceptivele orale - studiile au aratat ca utilizarea contraceptivelor orale poate reduce riscul de cancer ovarian cu pana la 60% pentru o perioada de 5 ani
 • sarcina si alaptarea - alaptarea intarzie ovulatia dupa nasterea copilului, si diminua astfel riscul cancerului ovarian. Insa, nu exista nici o singuranta ca alaptarea va impiedica dezvoltarea tumorii
 • dieta saraca in grasimi - s-a descoperit ca dietele bogate in grasimi reprezinta un factor de risc in dezvoltarea cancerului ovarian. Astfel este util sa urmezi o dieta saraca in grasimi care sa cuprinda multe fructe si legume
 • histerectomia sau ligaturarea tubara - aceste operatii sunt efectuate doar atunci cand exista un motiv medical serios, insa se considera ca ambele pot reduce riscul de cancer ovarian
Simptomele timpurii ale cancerului ovarian

Deoarece nu sunt disponibile teste de screening care sa detecteze cancerul ovarian in stadiile initiale, se recomanda efectuarea regulata a consulturilor ginecologice pentru a descoperi din timp orice modificare la nivelul ovarelor.

Deoarece simptomele sunt frecvent asemanatoare cu cele ale altor afectiuni medicale, diagnosticul cancerului ovarian este dificil de stabilit. Daca prezinti vreun simptom neobisnuit care persista mai mult de o saptamana, consulta medicul fara intarziere.

Printre simptomele timpurii ale cancerului ovarian se pot numara:

 • disconfort abdominal
 • greata persistenta
 • senzatie constanta de balonare sau plenitudine
 • crestere inexplicabila in greutate
 • scadere a apetitului sau scadere inexplicabila in greutate
 • modificari ale scaunului
 • urinari frecvente
 • letargie
 • durere in cursul raporturilor sexuale
 • sangerari vaginale inexplicabile

Uneori, cancerul ovarian este diagnosticat gresit ca sindrom de intestin iritabil sau menopauza. Asa ca, daca esti nesigura consulta un medic oncolog, care poate cere efectuarea testelor necesare pentru a exclude prezenta cancerului.

Se intampla rar ca aceste simptome sa fie provocate de cancerul ovarian, insa, daca sunt, descoperirea timpurie a acestuia mareste considerabil sansele de supravietuire.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii