Trimite unui prieten Printeaza pagina

Durerea dentara

Durerea dentara poate fi definita ca senzatia dureroasa resimtita la nivelul dintilor si al oaselor maxilare.

Cauzele durerii dentare si tratamentul lor

Cariile dentare

Cea mai frecventa cauza a durerii dentare o reprezinta cariile. Acestea sunt procese patologice ce distrug smaltul si dentina si aparitia de cavitati in dinte.

Smaltul este stratul extern, dur, de culoare alba al dintelui, iar dentina este stratul de culoare mai galbuie si cu duritate mai mica decat a smaltului, situat sub smalt. Ele au rolul important de a proteja pulpa dentara, tesutul moale continut in interiorul dintelui, la nivelul caruia se gasesc vasele de sange, vasele limfatice si nervii. Pulpa se gaseste atat la nivelul coroanei dentare, cat si in radicinile dentare (in canalele radiculare).

Anumite specii bacteriene gasite in cavitatea orala pe suprafata dintilor, pot transforma zaharurile simple in acizi. Acestia dizolva cu timpul smaltul si dentina, ducand la formarea de cavitati in dinte.

Cavitatile de mici dimensiuni nu cauzeaza, de regula, durere si pot trece neobservate de catre pacient. Cavitatile mai profunde contribuie la stagnarea alimentelor si la acumularea crescuta de bacterii la acest nivel.

Pulpa dentara este treptat iritata de toxinele eliberate de aceste bacterii si devine inflamata si sensibila la temperaturile calde sau reci, la dulce sau la masticatie. Durerea dentara rezultata constituie motivul cel mai frecvent al vizitei la medicul dentist.

Tratamentul cariilor care nu au ajuns la nivelul pulpei dentare consta in indepartarea tesuturilor alterate si umplerea cavitatii cu un material de obturatie.

Tratamentul proceselor carioase profunde care au ajuns la pulpa dentara consta in indepartarea smaltului si dentinei alterate, extractia pulpei coronare si/sau radiculare (tratament endodontic), si umplerea cavitatii coronare si a canalelor radiculare cu materiale de obturatie.

Afectiunile parodontale

A doua cauza ca frecventa a durerii dentare este afectarea parodontiului. Parodontiul reprezinta totalitatea structurilor care mentin dintele in pozitie, precum osul alveolar, ligamentele parodontale si gingia.

Daca igiena orala este deficitara, la suprafata dintilor se formeaza un strat alcatuit din bacterii numit placa bacteriana. Aceasta apare initial pe portiunea vizibila a dintelui, insa cu timpul se poate depune si pe suprafetele dentare acoperite de gingie (subgingivale).

Bacteriile elibereaza toxine care determina inflamatia gingiei (gingivita) si retractia sa, si, in timp, in stadiile mai avansate al bolii, duc la dezvoltarea de pungi parodontale. Bacteriile acumulate in aceste pungi determina infectia si inflamatia parodontiului, aparitia durerii, si pierdere de substanta osoasa. Dintii devin treptat mobili si, in lipsa tratamentului adecvat, se vor pierdute.

Tratamentul afectiunilor parodontale usoare consta in detartraj (indepartarea profesionista a placii bacteriene si tartrului dentar care se formeaza la nivelul acesteia) si aplicarea unei igiene orale corecte (perierea regulata a dintilor, folosirea atei dentare, etc.).

In stadiile mai avansate, tratamentul consta in indepartarea placii , tartrului si tesuturilor alterate de la nivelul gingiei, osului alveolar si radacinilor dentare, prin diverse metode (ex. chiretaj subgingival, root planing etc.). In cazurile mai grave se poate ajunge chiar la interventie chirurgicala.

Expunerea si sensibilizarea radacinilor dentare

Radacinile dintilor nu sunt in mod normal vizibile. Ele sunt acoperite si protejate de gingie si de osul alveolar.

In afectiunile parodontale cronice, toxinele bacteriene irita si inflameaza gingia si dizolva osul din jurul radacinilor. Cu timpul, gingia se retrage si expune radacinile dentare la mediul bucal. Aceste devin mai sensibile (ex. la temperaturi ridicate sau scazute, la acru, etc.), dureroase, si sunt mai predispuse la carii.

Sensibilitatea poate fi initial redusa prin utilizarea de paste de dinti cu flor sau prin aplicarea de geluri cu flor de catre medicul stomatolog. Daca pulpa dentara este afectata va fi necesara extractia acesteia prin tratament endodontic.

Fracturile dentare

Dintele poate fi fracturat in urma unui traumatism, fara asocierea unei carii dentare sau a unei afectiuni gingivale. Atingerea sau mestecarea pe zona de fractura poate provoca dureri puternice.

Fractura este, de regula, produsa prin mestecatul sau muscatul obiectelor dure, precum bomboane, alune, creioane, etc.

Tratamentul consta in protejarea dintelui prin aplicarea unei coroane dentare artificiale din ceramica sau alt material. Totusi, daca durerile persista si dupa plasarea coroanei, este necesara extractia pulpei dentare.

Alte cauze ale durerii dentare

Este posibil ca durerea dentara sa fie determinata mai rar si de alte tulburari, precum afectiuni ale oaselor maxialre, spasme ale muschilor masticatori, atac de cord sau angina.

Ce pot face pentru a reduce durerea dentara?

Cand apare durerea cel mai indicat este sa mergi la un control stomatologic. Totusi exista cateva metode de autoajutorare pe care le poti incerca pentru a reduce intensitatea durerii pana la vizita la medicul dentist:

  • aplica o compresa rece pe obraz in zona dureroasa
  • clateste gura cu apa sarata calduta
  • foloseste ata dentara pentru a indeparta orice particule de mancare din zona dureroasa
  • ia o aspirina
Cum previn durerea dentara

  • spala-te pe dinti de cel putin doua ori pe zi
  • utilizeaza o pasta de dinti cu fluor
  • curata si limba
  • foloseste o apa de gura (recomandata de medicul stomatolog)
  • efectueaza consultatii stomatologice regulate


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii