Trimite unui prieten Printeaza pagina

Cum influenteaza dentitia dezvoltarea vorbirii la copii

Dintii ocupa un loc important in dezvoltarea vorbirii si, implicit, in dezvoltarea psiho-motorie a copilului.

Arcadele dentare sunt parte integranta a cavitatii bucale (alaturi de regiunea palatina si buze) care la randul ei, alaturi de fose si sept nazal, faringe, laringe si corzi vocale, alcatuiesc aparatul fono-articulator responsabil cu emiterea sunetelor, mai exact limbajul verbal.

O dentitie deficitara poate afecta calitatea pronuntiei sunetelor si putem observa ca din punct de vedere logopedic acest fapt determina dislalie organica, partiala sau completa.

In functie de regiunea de articulare afectata sau specificul anomaliilor de maxilare si/sau arcade dentare, putem observa unul sau mai multe sunete afectate.

Cele mai frecvente forme de dislalii cauzate printre altele si de anomalii ale arcadelor dentale sunt cele in care sunetele "F" si "V" sunt afectate(prin incisivi malimplantati sau cu lipsuri). Suntele "T", "D", "S", sunt afectate in special cand limba si arcada dentara formeaza ocluzie pe o suprafata foarte intinsa, sau cand sunetele sunt emise interdental.

In oricare din aceste situatii se regaseste copilul, se recomanda control stomatologic la debutul procesului logopedic pentru a se stabili cauzele, evolutia si eventuale solutii care sa faciliteze o deprindere a vorbirii mai corecta si eficienta.

De foarte multe ori, medicul stomatolog, medicul ORL si logopedul formeaza echipa multidisciplinara, astfel ca eventualele deficiente sau tulburari sa fie eficient ameliorate iar copilul sa se dezvolte armonios din acest punct de vedere.

Psiholog Adina Dumitrescu
Centrul KinetoBebe
www.kinetobebe.ro

Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii