Trimite unui prieten Printeaza pagina

Ce sunt sigilantii dentari?

Medicul stomatolog modern are la dispozitie un arsenal tot mai sofisticat in lupta cu cariile dentare. Un component al acestui arsenal - sigilantul dentar, este pe piata de peste 25 de ani iar proprietatile sale s-au imbunatatit constant.

Datorita structurii molarilor, ce prezinta pe fata ocluzala (fata pe care se mesteca alimentele) numeroase fisuri si fosete, acestia sunt mai dificil de curatat si mai predispusi la aparitia cariilor.

In pofida adoptarii unor programe publice de sanatate orala tot mai intense si a imbunatatii metodelor de igiena orala, procesele carioase ce afecteaza molarii raman o amenintare constanta pentru sanatatea dintilor.

Sigilantii dentari au fost creati in anii 1970 tocmai pentru a combate aceasta susceptibilitate la carii a molarilor.

Sigilantii dentari sunt folositi pentru a acoperi si a inchide micile fisuri si fosete de pe suprafata ocluzala, care adapostesc placa dentara si eventual cariile.

Aplicarea sigilantului este efectuata de catre medicul dentist, si implica pensularea unui strat fin si uniform de material rasinic pe suprafata dintilor. Materialul folosit este foarte asemanator cu cel utilizat la obturatiile fiziologice.

Dupa aplicare, materialul rasinic este activat cu ajutorul unei lampe fotopolimerizante ce emite o lumina de culoare albastra. Odata activat, sigilantul formeaza un strat subtire, fin si durabil pe suprafata tratata. Astfel, cu sprafata ocluzala a molarilor netezita, autocuratarea si curatarea artificiala (prin periaj) devin mult mai eficiente.

Chiar daca este supus unui proces permanent de abraziune din pricina masticatiei pe aceasta suprafata, sigilantul poate rezista o perioada de pana la 5 ani. Insa, el trebuie verificat in mod regulat de un medic dentist.

Daca se descopera ca materialul a fost deteriorat se poate aplica un nou strat direct peste zonele afectate.

In ciuda faptului ca sigilantii dentari prezinta o eficacitatea de aproape 100% in prevenirea cariilor, si ca nu constituie un tratament costisitor, se estimeaza ca mai putin de 25% din populatie apeleaza la aceasta metoda de protejare a dintilor.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii