Trimite unui prieten Printeaza pagina

Ce cauzeaza respiratia urat mirositoare?

Respiratia urat mirositoare sau halitoza poate fi constanta sau poate fi declansata din variate motive de-a lungul timpului.

Halitoza este determinata, de regula, de milioanele de bacterii care traiesc in cavitatea orala. Aceste bacterii se gasesc in toata gura, insa cea mai mare parte se afla pe fata dorsala a limbii.

La majoritatea persoanelor, respiratia urat mirositoare se intalneste de dimineata, si nu este cauzata de o problema de sanatate. Respiratia urat mirositoare de dimineata apare deoarece in cursul noptii fluxul salivar scade. Astfel, celulele moarte si resturile alimentare din interiorul gurii raman pe suprafata limbii. Bacteriile se hranesc cu acestea, eliminand compusi cu un miros neplacut.

O alta cauza a halitozei poate fi igiena orala deficitara. Daca nu te speli pe dinti in mod regulat este garantat ca la un moment dat vei prezenta o respiratie neplacuta.

In multe cazuri, cariile dentare sau afectiunile parodontale (ex. gingivita) reprezinta factorii etiologici ai halitozei. La acesti pacienti, cel mai indicat este consultul stomatologic.

Statisticile arata ca in 10-20% din cazuri halitoza poate fi cauzata de probleme generale de sanatate. Printre acestea se numara diabetul, afectiunile hepatice, afectiunile pulmonare etc.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii