Trimite unui prieten Printeaza pagina

Anestezia nervului alveolar inferior

Nervul alveolar inferior este nervul care confera perceptia senzitiva la nivelul dintilor mandibulari si al osului si tesururilor moi asociate acestora.

Prin blocarea nervului alveolar inferior se anesteziaza aceste teritorii, precum si cele inervate de portiunea sa terminala (nervul mental), si anume buza inferioara si barbia.

De regula, alaturi de anestezia nervului alveolar inferior se efectueaza si anestezia nervului lingual, nerv ce inerveaza limba si planseul bucal.

Cum se efectueaza?

Anestezia se realizeaza prin injectarea unei solutii anestezice (ex. xilina) la nivelul fetei interne a ramului mandibular (portiunii verticale a mandibulei) putin superior si posterior de o structura osoasa specifica numita spina Spix.

Medicul iti va cere sa deschizi moderat gura, va palpa cu degetul ramul mandibular si va aplica cu o compresa sau prin spayere un anestezic local (ex. lidocaina) pentru a nu simti intepatura. Apoi va introduce acul si va elibera anestezicul.

Daca procedura a fost efectuata corect curand vei simti furnicaturi la nivelul limbii si buzei inferioare, pentru ca in cateva minute sa amorteasca total.

Medicul va verifica instalarea anesteziei prin pensarea buzei inferioare. Daca anestezia nu este corespunzatoare, procedura se poate repeta.

Pentru o mai buna anestezie, stomatologul poate decide sa injecteze o cantitate mica de anestezic si in dreptul dintelui sau dintilor la care se vor efectua diverse manopere.

Cand se efectueaza?

Anestezia nervului alveolar inferior este utila in diverse situatii, precum:

  • extractii dentare de dinti mandibulari
  • tratament endodontic la un dinte mandibular
  • interventii chirurgicale la nivelul osului sau tesuturilor moi mandibulare

Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii