Trimite unui prieten Printeaza pagina

8 semne ale bolilor parodontale

Afectiunile parodontale reprezinta una din cele mai importante cauze ale caderii dintilor. Din fericire, ele pot fi tratate si vindecate daca sunt decoperite in stadiile initiale.

Parodontiul reprezinta sistemul de sustinere a dintelui in alveola si cuprinde gingia, osul alveolar, ligamentele parodontale, si cementul radicular.

Este foarte important sa consulti medicul stomatolog daca prezinti vreunul din urmatoarele semne ale afectarii parodontiului:

  1. gingiile sangereaza cu usurinta
  2. gingiile sunt foarte rosii, sensibile si/sau umflate
  3. la atingerea gingiilor se observa puroi intre ele si dinti
  4. gingiile sunt retrase
  5. respiratie urat mirositoare (halitoza) cronica sau gust neplacut in gura
  6. observi o schimbare in felul cum musti sau cum dintii se impreuneaza
  7. dintii sunt mobili
  8. protezele dentare nu se mai potrivesc la fel de bine ca inainte

Boala parodontala este cauzata de placa bacteriana acumulata intre gingie si dinte. Bacteriile din placa produc acizi si toxine care pot distruge tesutul osos sau moale dupa o perioada de timp.

Perierea dintilor de 2 ori pe zi este suficienta pentru a indeparta placa. Retine insa ca prin periaj nu se elimina corespunzator bacteriile si resturile alimentare ce raman in spatiile dintre dinti. Pentru aceasta este esential sa folosesti zilnic ata dentara.

Daca placa bacteriana nu este indepartata, ea se va intari formand un depozit dur numit tartru dentar. Tartrul irita parodontiul favorizand inflamatia si infectarea acestuia.

Singura cale de a indeparta eficient tartrul dentar este printr-un detartraj profesionist efectuat la cabinetul stomatologic.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii