Trimite unui prieten Printeaza pagina

Deficitul de vitamina B12 si caderea parului

Pierderea parului este una dintre ingrijorarile comune a multora dintre noi, lucru valabil atat in cazul barbatilor, cat si femeilor.

Caderea parului asociata cu confuzie mentala, oboseala sau anemie, poate indica un deficit de vitamina B12.

Desi corpul necesita o cantitate zilnica redusa de vitamina B12, acesta ramane o vitamina esentiala, necesara functionarii corespunzatoare a organismului.

De ce este vitamina B12 esentiala pentru organism?

Vitamina B12 joaca un rol semnificativ in mentinerea sanatatii sistemului nervos, precum si in metabolismul celular.

Datorita importantei sale, corpul uman a dezvoltat o modalitate de a recicla vitamina aceasta vitamina din alte surse prezente in organism (ex. bila), si este capabil sa o stocheze pentru perioade de pana la 6 ani.

Dar daca organismul poate recicla si stoca atat de eficient aceasta vitamina, cum se explica atunci deficitul sau la anumite persoane?

In general, carenta de vitamina B12 apare la persoanele care prezinta tulburari gastrice sau intestinale.

Intestinul sanatos contine o enzima necesara pentru absorbtia vitaminei B12, in absenta careia este posibila dezvoltarea unui deficit.

Deci caderea parului este un semn vizibil, ce poate sugera prezenta unei probleme medicale mai serioase ce trebuie diagnosticata si tratata corespunzator.

Persoanele care sufera de anemie pernicioasa prezinta un risc mai ridicat de a dezvolta deficitul de vitamina B12. La acesti pacienti, sporirea consumului de alimente corespunzatoare poate fi suficienta in combaterea deficitului, insa in unele cazuri pot fi necesare injectii cu vitamina B12.

In plus, varsta de peste 50 de ani este un factor de risc in aparitia deficientei de vitamina B12 deoarece se reduce secretia substantelor necesare pntru a separa vitamina de alte molecule alimentare.

Daca medicul stabileste ca deficitul de vitamina B12 cauzeaza caderea parului, va recomada probabil modificarea dietei pentru a mari aportul de alimente bogate in aceasta vitamina, precum peste, carne de pui, oua, lapte si produse lactate.

Daca acesta metoda nu are efect se vor administra suplimente de vitamina B12.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii