Trimite unui prieten Printeaza pagina

Cum sa iei in greutate consumand alimente sanatoase

Te poti simti singur atunci cand stii ca toata lumea incearca sa scape de kilograme, iar tu doresti sa pui cateva in plus.

Totusi, scopurile tale sunt exact aceleasi cu ale persoanelor care doresc sa slabeasca, si anume sa ai o dieta sanatoasa si sa atingi o greutate corporala normala.

A slabi reprezinta o provocare la fel de dificila pentru persoanele supraponderale, precum reprezinta pentru tine ingrasarea.

Chiar daca esti subponderal din pricina unei afectiuni recente, a unei tulburari de alimentatie sau doar pentru ca simtul gustativ ti s-a diminuat cu varsta, solutia pentru a lua in greutate este de a creste aportul de calorii din dieta.

Pentru a realiza acest scop, nu inseamna ca trebuie sa adaugi mai multe alimente de tip fast-food in meniu. Aceste produse nu ofera multe din punct de vedere nutritional, si pe deasupra sunt pline de grasimi saturate si carbohidrati.

Consumul regulat de peste, alune, si chiar diverse seminte, iti va oferi caloriile si grasimile "sanatoase" necesare.

Deoarece carnea rosie are un continut crescut in grasimi saturate, consumul acestui aliment ar trebui redus la 1-2 ori pe saptamana.

Fasolea, mazarea uscata, si boabele de soia sunt toate surse excelente de proteine si calorii. Laptele pudra adaugat la supe, sosuri, sau la bauturile din fructe proaspete reprezinta o alta cale usoara de a obtine mai multe calorii si proteine.

Uleiul de masline este, de asemenea, o alegere culinara sanatoasa, deoarece grasimile monosaturate pe care le contine vor adauga calorii dietei tale, si vor contribui la sanatatea sistemului cardiovascular.

Carbohidratii gasiti in legume, fructe, si cereale integrale, adauga energie si substante nutritive dietei tale. Se recomanda ca alimentatia zilnica sa includa o cantitate mare de cereale, si ca cel putin 3 mese pe zi sa contina paine integrala, cereale si/sau paste. Carbohidratii din graul integral ofera calorii, fibre, si ceva proteine unei diete sanatoase.

Legumele bogate in amidon, precum cartofii si porumbul, ofera mai multe calorii. Insa, legumele cu frunze verzi sunt importante in orice dieta echilibrata si nu trebuie ocolite, chiar daca valoarea lor calorica este scazuta.

Numarul de calorii poate fi sporit prin adaugare de de topinguri cu branza rasa sau migdale la salate.

Fructele ofera multe vitamine, precum si fitochimicale, ce ajuta la prevenirea bolilor cardiace, cancerului, si diabetului. Avocado este un fruct relativ bogat in calorii, bogat in grasimi mononesaturate, vitamina B si fibre. Bananele sunt de asemenea relativ bogate in calorii, si pot da un gust interesant cerealelor de la micul dejun sau sandwich-ului cu paine integrala si unt de arahide de la masa de pranz.

Fructele uscate constituie gustari sanatoase, bogate in calorii.

Inlocuieste bauturile carbogazoase cu sucuri naturale de fructe pentru a adauga calorii si subtante nutritive dietei tale.

Nu uita sa iei zilnic suplimente cu multivitamine. Medicul iti poate spune daca vreunul dintre suplimentele nutritive disponibile pe piata reprezinta o optiune potrivita pentru a aduga calorii, proteine si carbohidrati dietei tale zilnice.

Cand consumi dulciuri alege produsele ce contin ciocolata neagra, deoarece aceasta contine antioxidanti ce nu se gasesc in alte dulciuri.

Studiile au aratat ca oamenii tind sa manance mai mult cand iau mesele impreuna cu prietenii, si in special alaturi de persoanele care mananca mai mult. Socializarea poate face parte din solutie; bucura-te de mesele alaturi de prieteni, mai ales alaturi de cei care stiu sa se bucure de o masa adevarata.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii