Trimite unui prieten Printeaza pagina

Caderea parului la femei: Cauze si Preventie

Nici o persoana nu doreste sa renunte la podoaba capilara, iar acest adevar este in special valabil in cazul femeilor.

Desi caderea parului (chelirea) este mult mai comuna la barbati, aceasta are un impact psihologic, emotional si social mult mai puternic asupra femeilor.

Cauze

De ce apare caderea parului la femei? Exista o varietate de factori care pot provoca pierderea parului, insa este foarte important de rentinut ca in majoritatea cazurilor exista solutii de tratament.

Factorii incriminati in caderea parului includ afectiuni dermatologice, tulburari endocrine (ex. hipofunctie tiroidiana, secretie crescuta de hormoni androgeni), diverse medicamente si terapii, stresul, sarcina, chimioterapia, radioterapia, predispozitia ereditara, si diverse infectii bacteriene.

Desi prezenta unui singur factor cauzator este suficienta pentru pierderea parului, la unele persoane pot fi prezenti mai multi factori concomitent. In aceste cazuri, caderea parului este mai rapida si mai ampla.

De asemenea, specialistii considera ca menopauza poate fi o cauza a caderii parului. In aceasta etapa a vietii, productia de hormoni este mai scazuta, iar organismul trece printr-o serie de schimbari importante.

Preventia caderii parului

Parul este o veritabila oglinda a starii de nutritie a organismului. Un par uleios poate indica un deficit de vitamina B; un par uscat si fragil - un aport insuficient de grasimi; o culoare stearsa si o crestere lenta a parului este un indicator al lipsei de zinc; iar caderea frecventa a parului poate fi un semnal al existentei unui deficit de vitamina C, lizina, fier, si vitamina B1.

Expertii considera ca adoptarea unei diete echilibrate poate preveni caderea parului.

De asemenea, se indica evitarea adminsitrarii de medicamente atunci cand nu este necesar, aplicarea unei igiene corespunzatoare, reducerea stresului (ex. prin exercitii fizice regulate), si renuntarea la terapiile hormonale.

O alta optiune pentru a mentine sanatatea parului o reprezinta remediile naturiste.

Poti utiliza tratamente naturale cu plante, precum salvia, utila in cazul parului fragil, rozmarinul - stimuleaza sanatatea si stralucirea parului intunecat la culoare, musetelul - stimuleaza cresterea parului, si radacina de brusture - reduce caderea parului.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii