Trimite unui prieten Printeaza pagina

Artroplastia

Artroplastia este o interventie chirurgicala efectuata pentru a reface integritatea si functia unei articulatii.

Scopul artroplastiei este de a restabili functia unei articulatii sinoviale intepenite si de a atenua durerea. De obicei, se recurge la aceasta interventie chirurgicala atunci cand tratamentul medicamentos nu a imbunatatit functia articulatiei afectate.

Exista mai multe tipuri de artroplastie, precum artroplastia de rezectie (rezectia articulara) sau artroplastia interpozitionala (reconstructia interpozitionala).

Rezectia articulara implica eliminarea unei parti a osului din articulatia intepenita (rigidizata), marind astfel spatiul in cavitatea articulara pentru a imbunatati gradul de miscare. In cele din urma tesutul cicatricial va umple golul, reducand din nou spatiu din articulatie. Durerea este calmata iar mobilitatea restaurata, dar articulatia va fi mai putin stabila.

Artroplastia interpozitionala este o interventie chirurgicala de remodelare a articulatiei, in care se adauga un disc protetic intre cele doua oase care formeaza articulatia. Proteza poate fi fabricata din plastic, metal, ceramica, sau formata din tesuturi ale organismului precum piele, muschi sau fascie. Daca reconstructia interpozitionala nu reuseste, poate fi necesara inlocuirea totala a articulatiei. Inlocuirea articulatiei poarta denumirea de artroplastie totala.

In ultimii ani, artoplastia totala a devenit solutia principala in cazul celor mai multe afectiuni cronice ale genunchilor si soldurilor, in special datorita progreselor de imbunatatire a calitatii protezelor (articulatii artificiale). Atroplastia de rezectie si artroplatia interpozitionala se folosesc cel mai frecvent in cazul afectarii articulatiilor cotului, gleznei, umarului si a degetelor.

Artroplastia este indicata persoanelor care sufera de dureri severe si rigiditate articulara. Osteoartrita, o boala degenerativa a articulatiilor, este cea mai frecventa cauza a distrugerilor articulare asociate cu durere si afectarea motilitatii. Alte afectiuni cunoscute pentru distrugerea cartilajului sunt: artrita reumatoida, hemofilia, sinovita si bolile osoase rare.

Descriere

Artroplastia se efectueaza sub anestezie generala sau locala, de catre un chirurg ortoped.

In cazul artroplastiei de rezectie, chirurgul face o incizie la nivelul articulatiei, apoi indeparteaza cu grija cantitatea minima de os necesara unei miscari libere. Cu cat ramane mai mult os, cu atat va fi mai stabila articulatia. Ligamentele sunt pastrate cat mai mult posibil.

In artroplastia interpozitionala, ambele oase ale articulatiei sunt remodelate, iar un disc este plasat intre ele pentru a preveni frecarea lor unul de celalalt.

Durata spitalizarii depinde atat de articulatia afectata cat si de tipul de interventie efectuata. In absenta complicatiilor, pacientul poate fi externat in doar cateva zile.

Ingrijiri postoperatorii

Imediat dupa operatie, pacientilor li se va administra medicamente analgezice (impotriva durerii), pentru perioada de recuperare, si antibiotice pentru a preveni infectia. In cazul artroplastiei totale pacientii trebuie sa fie atenti sa nu suprasolicite si sa nu destabilizeze articulatia, acestia necesitand repaus la domiciliu pentru o perioada mai indelungata (cateva saptamani).

Kinetoterapia se indica imediat, in prima zi postoperator, pentru a imbunatati stabilitatea si gradul de miscare a articulatiei. Acesta este cel mai important ajutor de recuperare si poate continua timp de cateva luni. Activitatea poate fi reluata treptat, folosind dispozitive, daca este necesar, precum carje, dupa indicatiile kinetoterapeutului.



Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii