Trimite unui prieten Printeaza pagina

Adrenalectomia (Suprarenalectomia)

Descriere

Operatia clasica

Medicul chirurg poate opta pentru oricare din cele patru cai de acces, in functie de problema exacta si de tipul de corp al pacientului.

In cazul abordului anterior, chirurgul incizeaza peretele abdominal. De obicei incizia este orizontala, chiar sub coaste. In cazul in care se intervine numai pe una din glande, incizia se face imediat sub partea dreapta sau stanga a cutiei toracice. Uneori o incizie verticala pe mijlocul abdomenului ofera o abordare mai buna, mai ales daca ambele glande sunt implicate.

In cazul abordului posterior, incizia se face in partea din spate, chiar sub cutia toracica. Daca ambele glande urmeaza a fi indepartate, se face cate o incizie pe fiecare parte a corpului. Acest abord este calea cea mai directa catre glandele suprarenale, insa nu ofera o imagine la fel de clara a structurilor inconjuratoare, precum abordul anterior.

De asemenea, incizia se poate face prin abord lateral. Acest lucru este deosebit de util in cazul pacientilor foarte obezi.

Ultimul abord implica o incizie in cavitatea toracica, cu sau fara o parte din incizie in cavitatea abdominala. Aceasta metoda este utilizata atunci cand medicul chirurg anticipeaza o tumoare foarte mare, sau in cazul in care trebuie examinate sau eliminate si structuri din apropiere.

Adrenalectomia laparoscopica

Aceasta tehnica este una minim invaziva si nu necesita deschiderea cavitatii corpului. In schimb, se fac patru incizii in flanc, chiar sub coaste. Prin una dintre incizii se introduce laparoscopul, un instrument subtire ce ofera chirurgului o imagine foarte clara, pe un monitor TV, din interiorul cavitatii abdominale. In celelalte incizii se introduc dispozitive speciale, numite trocare (tuburi metalice sau din plastic), care sustin instrumentele chirurgicale de mici dimeniuni. Aceste intrumente sunt concepute sa fie operate prin manipulari care chirurgul le face in afara corpului.Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii