Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Autismul

Semne si simptome

Intensitatea bolii variaza de la un pacient la altul, de la foarte grava (comportament extrem de repetitiv si agresiv) la blanda, cand se aseamana cu o tulburare de personalitate asociata cu o problema de invatare.

Tulburari ale interactiunii sociale

Tulburarile profunde ale interactiunii sociale sunt cele mai comune simptome ale autismului.

Copiii cu autism nu vor sa fie imbratisati, evita contactul vizual direct, si nu par sa vrea sau sa necesite contact fizic sau afectiune. Pot sa devina rigizi sau flacizi cand sunt tinuti in brate, pot sa planga cand sunt ridicati in brate, si arata putin interes fata de contactul cu oamenii.

Copilul autist nu zambeste si nu ridica mainile in anticipatia de a fi luat in brate. Nu formeaza nici un fel de atasament fata de parinti si nu prezinta anxietatea normala fata de straini. De asemenea, nu participa la jocurile specifice copilariei.

Tulburari de vorbire

Copilul cu autism foloseste putine cuvinte, iar de multe ori nu vorbeste deloc.

El poate repeta excesiv cuvinte sau fraze care ii sunt rostite si poate inversa pronumele (ex. "mergi tu culcare" in loc de "vreau sa merg la culcare").

Activitati si interese restranse

De regula, copilul autist prezinta multe dificultati in a se juca ca ceilalti copii de varsta lui. De multe ori, cand se joaca nu isi foloseste imaginatia ci doar mimeaza in mod repetat actiunile observate la alte persoane, sau joaca rolul de adult.

Comportamentele bizare sunt foarte frecvente la copiii cu autism si pot include ritualuri complexe, tipete, balansari ritmice, dat din maini, trosnitul degetelor si plans fara lacrimi.

Copiii autisti se pot juca cu propria saliva, urina sau fecale. Pot prezenta un comportament autodistructiv, muscandu-si mainile, apasandu-si ochii, tragandu-si parul sau lovindu-si capul.

Probleme senzoriale

In majoritatea cazurilor, copiii autisti par coplesiti de complexitatea propriilor simturi. Pot ignora obiecte sau pot deveni obsedati de ele, urmarind in mod continuu cu privirea obiectul sau miscarea propriilor degete. Multi dintre acesti copii pot reactiona la sunete prin lovirea capului sau miscarea degetelor.

Probleme intelectuale

Majoritatea copiilor autisti par sa prezinte un grad moderat de retard mental. Ei pot rade sau plange fara motiv, nu le este frica de pericolele reale, insa pot fi terorizati de obiecte inofensive.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii