Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Mielofibroza

Cauze

Cauza mielofibrozei este necunoscuta.

La nivelul maduvei osoase normale exista celule numite fibroblasti, care produc tesut fibros cu rol in sustinerea celulelor hematogene.

In cazul mielofibrozei, fibroblastii produc prea mult tesut fibros ce inlocuieste celulele hematogene.

Consecutiv, productia de eritrocite scade, in circulatie sunt eliberate mai putine hematii, si astfel se dezvolta anemia. In plus, multe dintre hematiile produse sunt imature si au o forma anormala. De asemenea, un numar crescut de leucocite si trombocite imature pot fi eliberate in circulatie. Pe masura ce boala progreseaza, numarul de leucocite poate sa creasca sau sa scada, iar numarul de trombocite scade.

Mielofibroza poate sa apara independent sau poate insoti alte afectiuni hematologice, precum leucemie mieloida cronica, policitemie vera, trombocitopenie, mielom multiplu, limfom, mielodisplazie. Poate sa apara la persoanele cu TBC, hipertensiune pulmonara, lupus eritematos sistemic, scleroza sistemica, si la pacientii cu cancer osos.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii