Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Pancreatita

Semne si simptome

Pancreatita acuta

Pancreatita acuta se manifesta ca un atac brusc si debilitant de durere puternica in portiunea superioara a abdomenului.

Cea mai comuna cauza a pancreatitei acuta o reprezinta blocajul ductelor pancreatice de catre calculi. Ea se poate instala chiar si cand calculul a fost indepartat anterior. Cand este declansata de consumul excesiv de alcool, pancreatita acuta dispare de regula de la sine prin odihna si abstinenta de la alcool.

Simptomele comune ale atacului acut includ:

  • durere abdominala puternica, ce iradiaza frecvent la spate
  • meteorism
  • febra
  • transpiratii
  • greata
  • varsaturi
  • colaps

Manifestarile pancreatitei acute pot fi uneori confundate cu simptomele altor urgente medicale precum atac de cord, colica biliara sau perforatia unui ulcer gastric sau duodenal.

Pancreatita acuta cauzeaza in general dureri severe iar bolnavul va necesita tratament de urgenta la spital. Prin internare si tratare in spital, si daca nu apar complicatii ulterioare, manifestarile dispar de regula (in 4 din 5 cazuri) in aproximativ o saptamana.

Complicatiile includ insuficienta respiratorie, renala sau cardiaca, ce pot fi fatale.

Pancreatita cronica

Pancreatita cronica este caracterizata prin episoade recurente de inflamatie pancreatica, adesea chiar si cand factorii declansatori cunoscuti sunt eliminati. Alcoolicii prezinta un risc crescut de a dezvolta aceasta conditie.

Principalul simptom al pancreatitei cronice il reprezinta ca si la cea acuta durerea abdominala, care iradiaza la spate. Este o durere constanta, ce poate fi initial slaba, insa se poate inrautati la unele persoane.

Scaderea in greutate se intalneste frecvent la pacientii cu pancreatita cronica, si apare din mai multe motive:

  • mancatul poate inrautati senzatia de durere, si deci scade pofta de mancare
  • cand pancreasul este afectat nu poate produce corespunzator enzimele digestive, si astfel este afectata si digestia
  • pancreatita cronica poate provoca de asemenea varsaturi, si greata si stare generala de rau, efecte care diminua apetitul

Cu timpul portiuni din pancreas pot fi lezate sever prin inflamatia continua. Lezarea este de regula permanenta.

Daca o portiune extinsa a pancreasului a fost afectata, scade producerea de insulina ce poate duce la diabet. Pancreatita cronica poate de asemenea contribui la dezvoltarea cancerului pancreatic.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii