Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Pancreatita

Complicatii

Pancreatita acuta

Majoritatea cazurilor sunt considerate usoare, in sensul ca, cu tratament in spital, simptomele dispar dupa cateva zile, si nu exista afectari permanente.

Insa, 1 din 5 cazuri este sever, si alte organe pot fi lezate de catre enzimele pancreatice care patrund in circulatia sanguina. Aceasta poate provoca afectiuni grave, precum insuficienta respiratorie sau renala, si poate fi fatala.

Pancreatita cronica

Daca pancreatita cronica este cauzata de consumul excesiv de alcool, iar daca consumul continua, afectiunea poate deveni severa. Aceasta reduce durata de viata cu 10 sau chiar 20 de ani. Renuntarea la alcool curand dupa diagnostic poate imbunatati sansele de a controla afectiunea.

Insa, in urma lezarii pancreatice se pot dezvolta complicatii, precum:

  • diabet - complicatie frecventa a pancreatitei cronice. Aproximativ 1 din 3 persoane cu pancreatita cronica dezvolta aceasta afectiune. Aceasta se intampla pentru ca pancreasul afectat nu poate produce corespunzator insulina.
  • pseudochisti - acesti chisti se dezvolta deoarece lichidele pancreatice incep sa se acumuleze atunci cand un duct pancreatic este blocat. Aproximativ 25% dintre persoanele cu pancreatita cronica vor dezvolta pseudochisti la un moment dat. Acestia pot fi drenati sua indepartati chirurgical daca nu dispar cu timpul.
  • cancer pancreatic - persoanele cu pancreatita cronica prezinta un risc mai crescut de a dezvolta cancer de pancreas. Fumatul contribuie de asemenea la aparitia cancerului.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii