Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Pancreatita

Generalitati

Pancreasul este o glanda situata inapoia stomacului si intestinului, care secreta atat enzime digestive cat si hormoni importanti. Sucurile digestive se varsa in duoden (portiunea initiala a intestinului) unde sunt activate, si intervin in digestia alimentelor. Hormonii (insulina si glucagonul) sunt produsi in pancreas si apoi trec in circulatia sanguina unde controleaza nivelul de zahar din sange (glicemia).

Pancreatita reprezinta inflamatia pancreasului si poate fi:

  • acuta - inflamatia se instaleaza rapid in decurs de cateva ore, si de regula dispare fara daune permanente; poate fi uneori fatala daca apar complicatii (5% din cazuri)
  • cronica - debuteaza adesea cu episoade de pancreatita acuta, si ulterior devine o afectiune permanenta; pancreasul devine inflamat constant

Cauzele cele mai frecvente ale pancreatitei sunt calculii biliari si consumul excesiv de alcool.

Optiunile de tratament includ abstinenta de la alcool, dieta adecvata pana la reducerea inflamatiei, medicamente si interventie chirurgicala.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii