Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Fibrilatia si flutter-ul atrial

Tratament

Fibrilatia si flutter-ul atrial sunt de regula tratate medicamentos sau cu electrosocuri (cardioversie). In unele cazuri, poate fi necesara ablatia unei mici portiuni a inimii sau implantarea unui peacemaker.

Cand ritmul cardiac nu poate fi controlat suficient de rapid, se poate folosi cardioversia electrica (aplicarea de socuri electrice la nivelul pieptului). De obicei, aceasta procedura se recomanda doar in urgente. Dispozitivul suspenda pentru o scurta perioada de timp activitatea inimii si ii permite acesteia sa revina la ritmul normal.

Prin ablatie, se distruge tesutul cardiac care provoaca aritmia. Ea poate fi realizata prin cateterizare sau chirugical.

Ablatia prin cateter cu radiofrecventa este efectuata in laboratorul de cateterizare cardiaca, si poate vindeca flutter-ul atrial si controla ritmul cardiac in fibrilatia atriala. In cursul procedurii pacientul este treaz. Un cateter este introdus printr-o vena si ghidat pana la nivelul inimii. Cateterul prezinta la varf un dispozitiv care dezvaluie caile electrice ale inimii. Medicul cardiolog identifica calea (caile) ce cauzeaza aritmia si o elimina folosind unde radio cu frecventa inalta.

Ablatia chirurgicala este efectuata in sala de operatie sub anestezie generala. Se identifica caile electrice defectuoase prin tehnici computerizate, si apoi sunt distruse.

Ablatia este in general finalizata cu succes. Cand este realizata in cazul fibrilatiei atriale, procedura este de obicei urmata de implantarea unui peacemaker, precum si de tratament medicamentos.

Peacemaker-ul este un dispozitiv de marimea unei monezi care functioneaza cu baterii, folosit pentru a regla ritmul cardiac. Se implanteaza chirurgical in apropierea claviculei si este conectat prin fire subtiri de plumb cu jumatatea dreapta a inimii, fire prin care transmite impulsurile electrice ce regleaza bataile cardiace.

Majoritatea medicamentelor utilizate in tratament prezinta potentiale efecte secundare si trebuie atent monitorizate de medic. Scopul tratamentului este de a controla ritmul cardiac si de a preveni formarea cheagurilor de sange. Daca aritmia este cauzata de o afectiune cardiaca, tratamentul medicamentos se va adresa si acesteia.

In general, se prescrie un medicament digitalic, cel mai frecvent cu digoxin. Medicamentele digitalice incetinesc impulsurile electrice ale inimii, ajutand la restaurarea ritmului cardiac normal. De asemenea, ele stimuleaza contractia cordului.

In acest scop, pot fi folosite si medicamente beta blocante si blocante ale canalelor de calciu. Beta blocantele reduc viteza impulsurilor electrice, iar anumite blocante ale canalelor de calciu scad raspunsul inimii fata de stimularea electrica.

Pentru a preveni formarea cheagurilor de sange, se administreaza anticoagulante (ex. heparina).

Amiodarona este efecienta in cazul flutter-ului atrial. Acest medicament este capabil sa mentina ritmul cardiac adecvat si controleaza bataile cardiace atunci cand apare flutterul.

Pacientii cu fibrilatie si flutter atrial pot duce o viata normala atat timp cat aritmia se afla sub tratament si formarea cheagurilor de sange este prevenita.


inapoi  

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii