Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Fibrilatia si flutter-ul atrial

Generalitati

Fibrilatia si flutter-ul atrial reprezinta ritmuri cardiace anormale (aritmii) in care contractia atriilor nu este sincronizata cu cea a ventriculelor.

Atriile sunt cele doua camere superioare si mai mici ale inimii, iar ventriculele sunt camerele inferioare si mai mari. Primele pompeaza sangele ajuns la inima in ventricule, iar acestea din urma il "arunca" in circulatia sanguina.

Fibrilatia atriala este cea mai frecventa aritmie cardiaca cronica, flutter-ul fiind mai putin intalnit. Insa, ambele tulburari pot cauza formarea cheagurilor de sange in inima, care pot ajunge prin circulatia sanguina in orice regiune a organismului, provocand probleme grave de sanatate (ex. fibrilatia atriala este responsabila pentru 15% din cazurile de atac vascular cerebral).

In fibrilatia atriala, bataia cardiaca este complet neregulata. Muschii atriali se contracta foarte rapid si haotic; ventriculele bat neregulat, insa nu la fel de rapid ca atriile. Cand atriile intra in fibrilatie, sangele continut de acestea nu este complet evacuat in ventricule, si poate stagna si da nastere unui cheag de sange.

In flutter-ul atrial, bataile cardiace sunt in general foarte rapide, insa regulate; atriile bat mai rapid decat ventriculele.

Fibrilatia atriala se dezvolta adesea la persoanele cu variate afectiuni cardiace (ex. boala hipertensiva, boala a arterelor coronare). De asemenea, poate fi rezultatul inflamatiei pericardului (pericardita), traumatismelor sau chirurgiei toracice, bolilor pulmonare, si tratamentului cu anumite tipuri de medicamente.

Fibrilatia atriala se intalnete mai frecvent la varstnici; peste 10% dintre persoanele cu varsta de peste 75 ani sunt afectate.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii