Trimite unui prieten Printeaza pagina

Modificarile organismului matern in cursul sarcinii

Aparatul genital

Cele mai importante modificari morfologice si functionale in cursul sarcinii au loc la nivelul aparatului genital.

Uterul isi modifica fundamental structura lui anatomica, histologica si capacitatile functionale. El se dezvolta rapid ca un organ de protectie si nutritie a produsului de conceptie. Aceste transformari duc la cresterea in volum a uterului, care are un caracter progresiv pana la sfarsitul sarcinii si care se face fara ca presiunea interioara sau cea a peretilor uterini sa sufere modificari.

Acest fenomen de crestere si adaptare la continutul de sarcina are loc simultan cu dezvoltarea tuturor elementelor din peretii sai ca: musculatura, vase sanguine, limfatice, tesut conjunctiv, si se realizeaza datorita structurii particulare a musculaturii uterului. Aceasta crestere in volum face ca, la sfarsitul sarcinii, uterul sa aiba urmatoarele dimensiuni: 32-34 cm inaltime; 24 cm diametru transversal si 20-22 cm diametru anteroposterior (la gravida la termen).

Capacitatea uterina creste de la 4-5 ml (capacitatea uterului in afara sarcinii), la 4-5 l sau chiar mai mult la sfarsitul sarcinii. De altfel, capacitatea uterina, in sarcina, depinde de continutul de lichid amniotic si de volumul fatului. Greutatea uterului creste, in sarcina, de la 50-55 g, cat cantareste in afara sarcinii, la 1000-1200 g la sfarsitul graviditatii.

Colul uterului. Modificari substantiale au loc sila nivelul colului uterin, care isi schimba forma si situatia in raport cu evolutia sarcinii. O caracteristica a modificarilor colului uterin in sarcina este aceea a schimbarii consistentei sale, care constituie un criteriu de apreciere a existentei unei sarcini chiar incipiente.

Vaginul. La nivelul vaginului are loc, de asemenea, un proces de hipertrofie (dezvoltare) a stratului musculare si de inbibatie foarte pronuntata.

inapoi  

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii