Trimite unui prieten Printeaza pagina

Modificarile organismului matern in cursul sarcinii

Modificari ale sistemului endocrin

Ovarele. Se hipertrofiaza (cresc in volum) prin dezvoltarea corpului galben de sarcina, ale carui celule sintetizeaza foliculina si progesteron. In raportul si proportia dintre foliculina si progesteron se constata o crestere progresiva in timpul sarcinii. O rupere a acestui echilibru poate ameninta sarcina cu avort sau nastere prematura. Activitatea corpului galben de sarcina (sinteza hormonilor sexuali) este mentinuta si amplificata pana in saptamana a 12-a de sarcina. Dupa saptamana a 12-a, placenta inlocuieste functiile cor-pului galben de sarcina, acesta din urma regresand.

Hipofiza se hipertrofiaza, dublandu-si de obicei greutatea. Cresterea in greutate a glandei se face pe seama inmultirii si hipertrofiei unor celule la nivelul carora se secreta prolactina (hormon ce stimuleaza lactatia), a carei concentratie atinge nivelul maxim chiar inainte de nastere.

Tiroida sufera la fel modificari de hipertrofie, mai ales dupa luna a V-a de sarcina (cu 15-40 g in sarcina), modificari ce se crede ca sunt necesare asigurarii evolutiei sarcinii si pregatirii travaliului. In cursul sarcinii se atribuie glandei tiroide un rol deosebit in metabolismul bazal, metabolismul apei si cresterea nivelului de iod.

Glandele suprarenale. In timpul sarcinii are loc o hipertrofie a acestor glande, careia ii corespunde o crestere usoara a activitatii functionale.
Insuficienta corticosuprarenala poate duce la stari de colaps in graviditate, ce se pot corecta dupa administrarea de corticoizi (1 ml cortizon in perfuzie de 2-3 ori pe saptamana).

Este stabilit ca pigmentarea de sarcina (masca gravidica, zona areolara mamara, linia alba), produsa de o depozitare in piele a melaninei lipsite de fier, este determinata, in cea mai mare parte, de activitatea sporita a glandelor suprarenale si hormonului melantrop. Aceste pigmentatii apar de obicei la inceputul celei de-a doua jumatati a sarcinii, in care alte fenomene de insuficienta suprarenala sunt mai putin evidente.

Paratiroidele, epifiza, pancreasul, timusul. O tulburare a glandelor paratiroide in sarcina are drept consecinta o modificare a metabolismului calciului. La nivelul pancreasului se constata o multiplicare a insulelor Langerhans (care secreta insulina). Timusul persistent se atrofiaza in sarcina, ca o con-secinta a hiperactivitatii glandelor suprarenale.

In concluzie, activitatea crescuta a glandelor cu secretie interna din graviditate tinde sa asigure evolutia unei sarcini la termen, prin producerea de hormoni gonadotropi (stimulatori ai glandelor sexuale), hormoni steroizi (estrogeni si progesteron), cetosteroizi si corticosteroizi.
In centrul modificarilor endocrine din sarcina ramane placentade a carei functie de integrare depinde, in mare masura, evolutia normala a sarcinii.


Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii