Trimite unui prieten Printeaza pagina

Bolile infectioase in sarcina

Bolile infectioase acute

Influenta sarcinii asupra bolilor infectioase acute

Dupa cum se stie gestatia agraveaza bolile infectioase acute. Explicatia acestui fapt nu este inca bine precizata. In ansamblu, totul se petrece ca si cum organismul ar fi incapabil sa produca anticorpi intr-o masura suficienta. Este vorba de o lipsa de reactie o a organismului gravid.

Din datele clasice rezulta ca expulzia fatului in cursul bolilor infectioase are, in general o actiune agravanta. Daca nasterea se produce in perioada acuta, inainte ca organismul sa fi dobandit o rezistenta, pot aparea consecinte grave.

Ceea ce trebuie retinut din actualul mers clinic al bolilor infectioase este ca avortul si nasterea prematura reprezinta de fapt evolutia normala a unei asocieri de sarcina si boala infectioasa acuta.

Lauzia (primele saptamani dupa nastere) reprezinta un moment important in evolutia defavorabila a bolilor infectioase. In aceasta privinta exista o energie care agraveaza mult evolutia bolii infectocontagioase, mult mai mult, comparativ cu sarcina.

Influenta bolilor infecfioase asupra sarcinii

In cursul evolutiei sarcinii de cele mai multe ori boala infectioasa poate produce intreruperea ei. Variabilitatea actiunii bolilor infectioase este foarte mare. Unele boli, ca febra recurenta, din punct de vedere medical au o evolutie benigna, dar, obstetrical, provoaca intreruperea sarcinii in proportie de 90%. Alaturi de aceasta sunt si altele, cum ar fi encefalitele virotice, poliomielita si meningitele, care evolueaza grav pentru mama, dar cu efecte minore asupra produsului de conceptie.

Mecanismele de producere a avortului in bolile contagioase sunt multiple. Unii germeni se pare ca ar avea proprietati avortive, cum este febra de Malta. Temperatura corporala ridicata (hipertermia) a fost considerata ca o cauza frecventa de avort. Asa, de exemplu, in febra tifoida, boala hipertermizanta prin excelenta, avortul se produce la jumatate din cazuri.

Nu acelasi lucru se produce in febrele eruptive, care evolueaza cu mari ascensiuni termice, dar avortul nu se produce. Anoxia (scaderea oxigenului) din bolile infectioase poate actiona de asemenea asupra uterului, ducand la contractii uterine. Acest lucru explica avorturile produse in bolile in-fectioase cu forme grave si complicatii pulmonare, care merg pana la o semiasfixie a mamei.

Cu toate acestea, un tratament riguros al bolii infectocontagioase poate modifica favorabil influenta ei asupra mamei si asupra produsu-lui de conceptie. Tratamentul bolii infectioase se aplica in timpul graviditatii ca si in afara ei (exact ca la o femeie negravida).

Avortul si nasterea nu prezinta caractere deosebite la femeile cu boli infectocontagioase. Lauzia in schimb poate sa se complice prin lo-calizarea infectiei, fie la uter, fie la nivelul peritoneului. Lactatia se instaleaza ceva mai tarziu datorita starii generale alterate a lauzei. S-au putut gasi in lapte unii germeni, cum ar fi pneumococul, sau unele virusuri, ca cel din encefalite. Din acest motiv se contraindica alaptarea in bolile infectioase acute.

Influenta bolii infectioase asupra fatului

Transmiterea germenilor patogeni prin placenta in majoritatea bolilor infectoase este cunoscuta. Se pare ca pentru a se produce pasajul transplacentar este nevoie sa existe o septicemia (infectarea sangelui), deci o faza de boala generalizata. Nu este, totdeauna, necesara alterarea placentei. Este stiut ca placenta are si un rol de aparare, prin distrugerea germenilor. Se pare insa ca pe masura ce placenta imbatraneste isi pierde aceasta functie (in cursul ultimelor doua luni).

Toxinele si anatoxinele nu traverseaza placenta. Anticorpii, dimpotriva, traverseaza bariera placentara usor. Totul se petrece in aceste cazuri ca si cum fatul ar primi ser activ fata de germenii sau anticorpii fata de care mama este imunizata. In sangele fetal se pot gasi doua feluri de anticorpi: unii care se formeaza fata de germenii care au traversat placenta, realizand asa-zisa imunitate activa, si anticorpii trecuti de la mama, de unde rezulta imunitatea pasiva.

In stadiul precoce embrionar, virusurile se localizeaza pe embrion, deoarece acesta constituie un mediu excelent de cultura. Cand infectia este masiva se realizeaza moartea embrionului in uter, iar cand infectia este moderata, embrionul nu moare, dar pot aparea multiple malformatii.

Virusurile gripei, oreionului, poliomielitei, rujeolei, pot fi responsabile de aparitia malformatiilor fetale, daca influenta lor se exercita in perioada de formare a organelor (organogeneza).

Daca fatul este infectat tardiv in uter, el poate contracta boala mamei, cum este cazul variolei sau rujeolei. Fatul se poate naste viu si imunizat sau poate muri in uter. Uneori la nastere fatul poate prezenta boala de care sufera mama (sau a suferit), sau se naste fara nici o boala.

Boli infectioase si parazitare mai frecvent asociate cu sarcina

Pneumonia si bronhopneumonia au determinat in trecut o mortalitate de 40-50%, deoarece duceau la insuficiente circulatorii, prin fenomene de anoxie (lipsa de oxigen). In prezent datorita antibioticelor prognosticul nu este atat de grav, dar necesita o supraveghere medicala si terapeutica atenta. Prevenirea insuficientei circulatorii trebuie avuta in vedere mai ales in ultimele trei luni de sarcina.

Scarlatina prezinta importanta pentru complicatiile streptococice pe care le poate produce (septicemiile streptococice in lauzie si in special nefropatii).

Rujeola nu determina fenomene speciale decat in cazul complicatiilor pulmonare. Malformatiile date de rujeola sunt rare.

Rubeola este o boala benigna pentru mama, la care poate trece neobservata, dar este teratogena (produce malformatii) in proportii ce variaza de la 17 la 95%. Se poate retine ca rubeola este teratogena in primele trei luni de sarcina (organogeneza), cu pericol maxim in primele 8 saptamani. Exista descrise o serie de malformatii care sunt date de rubeola in ordinea urmatoare: malformatii oculare, cardiace, ale urechii, toate acestea in raport cu perioada contagiunii. In fata acestei situatii, s-a propus ca toate fetitele sa fie supuse unei contagiuni rubeolice in scop profilactic.
In caz ca boala survine la o gravida in primele trei luni, se recomanda intreruperea sarcinii.In cazurile de contact se vor administra gammaglobuline.

Oreionul produce avortul in 20% din cazuri, iar asupra fatului produce malformatii in proportie de 15-30% in primele trei luni de sarcina.

Listerioza. Boala a animalelor domestice, poate sa fie contractata si de femeia gravida. In acest caz poate produce moartea fatului fie in uter, fie dupa nastere.

Coreea este agravata de sarcina. Aceasta boala, daca a disparut la pubertate, poate reapare cu ocazia unei sarcini.

Encefalita epidemica, daca este contractata in timpul sarcinii, poate produce femeii boala Parkinson dupa nastere.

Poliomielita. Femeia gra-vida este mai receptiva fata de aceasta boala. Boala duce la moarte in proportie de 5-6%. Atingerea fatului este posibila si produce avort in 20% din cazuri sau provoaca nasteri premature.

Toxoplasmoza este luata de la animalele domestice si, de multe ori, la femeia gravida evolueaza inaparent. Alteori evolueaza ca o mononucleoza infectioasa. Diagnosticul este dificil. Parazitul traverseaza placenta tardiv si determina la fat leziuni meningo-encefalice determinand microcefalie sau hidrocefalie (acumulare de lichid in creier), microoftalmie, spina bifida (malformatie a coloanei vertebrale) etc. Diagnosticul se bazeaza pe testul Sabin-Feldman (intradermoreactie). Tratamentul ce se adreseaza femeii gravide este acelasi ca in afara sarcinii.

  inainte

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii